Jelen-létek. Három nemzedék – kiállítás Debrecenben

Kultúra

JELEN-LÉTEK. Három nemzedék címmel Horváth Bíbor festőművész, Horváth István képzőművész, Szabó Antónia képzőművész és Szabó József fotóművészalkotásaiból nyílik kiállítás 2017. szeptember 8-án, pénteken, 17 órakor a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában (Kossuth u. 1.).

A kiállítás-megnyitón a megjelenteket Dr. Mazsu János, Debrecen MJV Közgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke köszönti.

A tárlatot Dr. Turai G. Kamil művészetfilozófus, esztéta, Pilinszky-díjas költő nyitja meg, közreműködik Juhász Erika népdalénekes.

Debrecenben jelen van évtizedek óta egy erős talapzattal rendelkező országos művészeti irány, az ún. organikus művészet, melynek képviselői már számos egyéni és csoportos tárlattal jelentkeztek a Belvárosi Galériában is. Olyan fontos kiállítások tartoznak ide többek mellett, mint a debreceni MAG csoport bemutatkozása, vagy az idén nyáron tragikus hirtelenséggel elhunyt Makoldi Sándor festőművész jubileumi tárlata.

E sorban jelentős helyet foglal el a mostani kiállítás, mely több nemzedék egymásra hatását is igyekszik érzékeltetni. A sorozatban most a város képzőművészeti életében évtizedek óta meghatározó szerepet játszó Horváth István, Szabó Antónia művészházaspár és gyermekük, Horváth Bíbor festőművész közös tárlatát rendezzük meg, Szabó József fotóművész műveinek bemutatásával láttatva a legidősebb generáció munkásságát is.

A három nemzedéket elénk állító kiállítás célja, hogy megmutassa a magyar művészeti örökségben gyökerező szellemiség megjelenésének – akár egy családon belüli – különböző útjait a város közönségének.

2017. szeptember 27-én, 17.30–19.30-ig tárlatzáró beszélgetést rendeznek az alkotókkal.

A kiállítás megtekinthető 2017. szeptember 29-ig, hétköznapokon 10-18 óráig.