Debreceni ajtók - egyedülálló fotókiállítás érkezett Debrecenbe

Debreceni ajtók – egyedülálló fotókiállítás érkezett Debrecenbe

Kultúra

Római kitérő után a Debreceni ajtók című fotókiállítás Debrecenben debütált 2017. július 14-én. Szabó Magda író születésének centenáriuma hívta életre az EKF Debrecen 2023 Programiroda és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által meghirdetett, „A debreceni ajtók” c. fotópályázatot. A pályamunkák május végén a Római Magyar Akadémia impozáns terében már bemutatkoztak. A debreceni kiállítás 2017. augusztus 7-ig tekinthető meg a Kölcsey Központban.

A februári pályázati kiírás így fogalmazott: „A XVIII. században Debrecen város mély árkokkal körbezárt belső magjába hat kapun és hat ajtón keresztül lehetett átjutni. Ezek a kapuk határozták meg a város szerkezetét és a hat főutcát. A pályázat során olyan fényképeket várunk, amelyek ajtót nyitnak egy másik világba és túlmutatva a fényképészet tárgyiasító gesztusán- élő, önálló teret hoznak létre a néző számára.unnamed (28)

A kép megnyithatja időkapuként Debrecen középkori legendáit, rituáléit, de rejthet olyan belső teret is, mint Szabó Magda Az ajtó című regényében Emerenc végzetesen zárt ajtaja. Ez a kapu mindenkinek más utat jelenthet, a pályamű tematikai kritériuma csupán az, hogy helyszínében vagy asszociációjában hangsúlyosan és nyilvánvalóan kapcsolódjon Debrecen városához.”

A meghirdetett pályázat kurátorai Seres Géza és Varga Tamás fotóművészek 21 alkotást választottak a kiállítás anyagául, amelyeket a Kölcsey Központ körfolyosóján 2017. augusztus 7-ig tekinthet meg a közönség. Kiállított alkotók: Baloghné dr. Kovács Matild, Gál András, Gáti György, Hupján Attila, Kocsis István Tamás, Rékasi Attila, Szilágyi Lenke, Süli István, Milos József, Kozák Albert.

A fődíjat Gáti György nyerte el, míg Baloghné dr. Kovács Matild, Hupján Attila, Rékasi Attila és Szilágyi Lenke különdíjban részesült. A nyertesek 200.000 Ft összértékű pénzjutalmat is átvehettek a kiállítás megnyitón, amelyet Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke nyitott meg, köszöntőt mondott és a díjakat átadta Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere, valamint Porkoláb Gyöngyi, az EKF Debrecen 2023 Programiroda operatív igazgatója. A rendezvény rangját tovább emelte, hogy jelen volt Szabó Magda jogutódja Tasi Géza és Csikos Sándor Jászai Mari-díjas Érdemes és Kiváló művész is, valamint Pető Marcell fiatal zongoraművész.