Debreceni Bormustra – harmadjára

Kultúra

A III. Debreceni Bormustra idén november 29-én (15.00-21.00) lesz a Déri Múzeumban.

Fővédnöke Dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter.

A rendezvény védnöke Dr. Papp László, Debrecen polgármestere.

Rendezvény szervezője: Debreceni Borozó című folyóirat, amely ma hazánk egyetlen nyomtatott kiadásban megjelenő ingyenes borkultúrával foglalkozó újságja.

A rendezvényen az ebben az évben is az újság tesztjein legjobban szereplő TOP20 borászatok kóstoltatják boraikat 2014. november 29-én (szombaton) 15 órától – 21 óráig.

A TOP20 borászatai: Thummerer Pincészet, Gál Tibor Pincészet, Orsolya Pincészet, Besenyei Pincészet, Kovács Nimród Pincészet, Gróf Buttler Pincészet, St. Andrea Pincészet, Egri Borvár – Tóth Ferenc Pincészet, Csernyik Pince, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet, Babiczki Pincészet, Mezei Pincészet, Szent Tamás Pincészet, Disznókő Pincészet, Tokaj Nobilis Pincészet, Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, Holdvölgy Birtok, Béres Szőlőbirtok, Pendits Szőlőbirtok, Basilicus Pincészet.

Díszvendég: Badacsony – Málik Pince, Csobánci Bormanufaktúra, Borbély Pincészet, Laposa Családi Birtok

A programon 75 kimagasló minőségű bort lehet megkóstolni.

Egri Borvidékről az elért eredmények alapján meghívást kapott:

A Besenyei Borház, Egri Borvár, Gál Titi, Gróf Buttler Szőlőbirtok, Kovács Nimród Borászat, Orsolya Pince, St. Andrea és a Thummerer Pince.

Tokaji Borvidékről az elért eredmények alapján meghívást kapott:

Basilicus, Béres Szőlőbirtok, Disznókő Szőlőbirtok, Hétszőlő Szőlőbirtok, Holdvölgy Pincészet,Pendits Birtok, Szent Tamás Szőlőbirtok és a Tokaj Nobilis.

Mátrai Borvidékről az elért eredmények alapján meghívást kapott:

Babiczki Pince, Csernyik Pince, Mezei Pince és Szőke Mátyás.

A rendezvény díszvendége idén Badacsonyi Borvidék, amelyről a következő négy magyar borászat kínálja szebbnél-szebb borait: Málik Zoltán, Laposa Bence, Csobánci Bormanufaktúra és Borbély Tamás.

Debrecen városa egy régi hagyományt felelevenítve – az újság szakmai segítségével – kiválasztott egy-egy bort, amely Debrecen város fehér és vörös bora lesz. A magyar bor és borkultúra nem idegen Debrecen városától. Történelmi tény, hogy Érmellék évszázadokon át a város szőlőskertje volt. Debrecentől alig 40 kilométerre fekvő Bihardiószegen alapítottak az egész Kárpát-medencében először, 1870-ben vincellér iskolát. Debrecen város vezetése fontosnak tartja, hogy ezzel a magas presztízsű címmel is támogassa a magyar borászatot a Kárpát-medencében. Debrecen Város Bora címkével ellátott borok ugyanis egyértelműen a hagyomány tisztelete és felelőssége mellett, az értékközpontúságot képviselik. Az ilyen címkével ellátott borokat remélhetően több debreceni étterem fogja borlapjára, vagy több debreceni család fogja ünnepi asztalára tenni. Nemcsak kimagasló minőségük és jó ár/érték arányuk miatt, hanem mert mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy ezt a megtisztelő címet viseli. Annak érdekében, hogy ezek a borok nemcsak a belföldi, hanem a külföldi kapcsolatokban is jó üzenetközvetítő legyen és erősítse a város marketingjét angolul is olvasható a felirat. A kiválasztott borok ünnepélyes bejelentése a Debreceni Bormustrán lesz!

A rendezvény zenekara: a Bakator Zenekar.