A látogatók szeme láttára jött világra a debreceni állatkert lámacsikója

Helyi hírek

Hogy jól érzik magukat a lámák is a debreceni állatkertben, azt mi sem jelzi jobban, mint hogy a húsvét után most újfent gyarapodott a lámacsalád. A fekete-fehér négynapos jövevény a látogatók szeme láttára született. Az erős és egészséges lámacsikó a gondoskodó szüleinek köszönhetően szépen cseperedik és már játszadozik az egy hónapos nagytestvérével, de még sokat is pihen a Nagyerdő árnyékot adó fái alatt.

Mivel a lámák egy hímből és annak nőstényeiből álló csapatokban élnek, így a bébicsődör, ahogy felnő és eléri az ivarérettséget el fog költözni, de a nyár folyamán még biztos látható lesz a hét egyedre bővült lámacsaládban az állatkert láma kifutójában.

A dél-amerikai tevefélék legnagyobb termetű faja a láma (Lama glama). Az eredetileg Dél-Amerika bokros, füves területeiről származó lámák társas és barátságos állatok. Hangulatukat testbeszédük is jelzi: ha füleik felállnak és farkuk lazán lelóg, akkor nyugodtak, ha viszont hátracsapják füleik, akkor veszélyt éreznek. A közhiedelemmel ellentétben a lámák csak saját fajtársaikat köpik le, főleg dominanciaharcok során. A debreceni lámacsalád látogatóbarát és a családjukon belüli kommunikációjuk ezen formája ritka jelenség.