Mikor és milyen ingatlant érdemes vásárolni Debrecenben?

Helyi hírek

Egyre többen vásárolnak ingatlant befektetési céllal. Néhány kiadott lakás hosszú távú, biztos jövedelmet jelenthet, ha némi ismeretre is szert teszünk az ingatlanpiaccal kapcsolatban. Debrecenben mik a lehetőségek? Kérdéseinkre Szabó Ákos, az Írisz Ingatlan szakembere válaszolt.

Mi befolyásolja a bérbeadási árakat bérleti díjakat Debrecenben?

A bérbadási (bérleti) díjakat nagyrészt az ingatlan berendezése, és a helyiségek elrendezése határozza meg, továbbá a szint (emelet száma), illetve az ingatlan helyszíne is befolyásoló tényező. 

Mikor a legcélszerűbb ingatlant venni befektetési céllal és milyen árban?

Befektetésre ingatlant vásárolni mindig tavasszal érdemes, hogy a főszezonra (július, augusztus, szeptember) már egy kész, berendezett és felszerelt ingatlant tudjunk meghirdetni. A legjobb megoldás, ha az ember nem egy drága lakást, hanem inkább 2 olcsóbbat vesz. Még ha több munkával is jár, sokkal biztosabb hozamot hoz két darab kis lakás. Például ha az egyik bérlő elmegy, a másik lakásból továbbra is jön a bérleti díj, míg ha csak egy ingatlant adunk ki, minden egyetlen bérlőn áll vagy bukik. 

Debrecenben milyen méretben és árban érdemes ingatlant venni?

Debrecenben a legkelendőbbek az 1háló+nappalis, és a 2háló+nappalis lakások, általában a legjobb ár/érték arányt az 1háló+nappalis lakások tudják produkálni, mivel az egy szobával nagyobb ingatlant nyilván nem lehet dupla áron kiadni, maximum 20%-al magasabb bérleti díjért, ami a lakás árát jóval huzamosabb idő alatt termeli ki, mint az 1háló+nappalis. Egyébként a stúdió lakások is egész jó áron kiadhatóak , viszont ebben az esetben nagyon figyelni kell az ingatlan helyére és a felszereltségére, továbbá a berendezésére. Azt is figyelembe kell venni, hogy a zárószinti (legfelsőbb emeleti) lakások értéke kb. 10-15 százalékkal alacsonyabb, tekintve, hogy nem szívesen mászik fel senki például a 4.emeletre napjában 4-5 alkalommal. 

Mi számít jó bérleti díjnak mind a bélő, mind a bérbeadó szempontjából?

A bérbeadó szempontjából szerintem akkor beszélhetünk jó áron kiadott ingatlanról, ha az ingatlan vételi árának havonta minimum 0,5 százalékát termeli.Eebben az esetben kevesebb mint 20 év alatt “hozza vissza az árát”, de szerintem ezt a jelen piaci iszonyok között inkább kamatnak kell tekinteni. Tehát legrosszabb esetben is évi 6 százalékot hoz egy lakás, miközben szinte bármikor eladható.

Milyen berendezést érdemes választani, és hogyan befolyásolja ez a hozamot?

Berendezés terén most a modern, úgynevezett minimal stílusú berendezések (ágy, szekrény, asztal, konyhabútor) és kiegészítők hasznosíthatóak a legjobban. Minél szebb és igényesebb kivitelezésű az ingatlan beltere, annál több bérleti díjat kérhetünk érte. Debrecenben jelenleg  azok az ingatlanok kiadhatóak a leggyorsabban (és persze jó áron)  amik a mai fiatalság igényeinek felelnek meg (például: hatalmas hűtő, minimum 2 személyes matracos franciaágy, Smart Tv, klíma, stílusos LED világítás stb.). 
Amennyiben Ön is kiadó, eladó lakást keres Debrecenben, forduljon bizalommal az Írisz Ingatlan szakembereihez!