Andy Vajna titokban debreceni rádiót vett

Helyi hírek

Andy Vajna tulajdonába került a leghallgatottabb debreceni rádió, a Best FM – tudta meg a 24.hu.

Meglepő módon az NMHH Médiatanács épp most engedélyezte a rádió frekvenciaengedélyének hosszabbítását, ezt a tényt azonban a Médiatanács eltitkolta a sajtó elől. Ez az adó a leghallgatottabb helyi szinten, a régió hallgatóinak 54,4 százalékát tudhatja magáénak. A kormánybiztos ráadásul már egy másik helyi frekvenciát is megvett, az FM95-öt. Most öt évre kapott engedélyt a frekvencia üzemeltetéséhez. Vajna cége, a Radio Plus Kft. október 20-án vásárolta fel a Best FM tulajdonosát.

A Médiatanács október 17-i ülésén döntött arról, hogy engedélyt ad a Best FM üzemeltetésére a korábbi tulajdonosnak, a Kredit Holding Kft.-nek további öt évre. A tanács október 18-án adta ki közleményét a sajtónak az újabb döntésekről, ebben viszont nem szerepelt a hosszabbítás ténye. Csak egy október 24-én feltöltött jegyzőkönyvben bukkant rá a portál a tulajdonosváltásra.

A lap megkérdezte Szombati Zsoltot, a rádió egyik korábbi tulajdonosát, hogy miért váltak meg az igen sikeres vállalkozásuktól. Szombati elmondta, hogy nem a Médiatanácstól tartottak, hanem nagyon kedvező ajánlatot tett nekik a Radio Plus Kft., ezért döntöttek az eladás mellett.

(24.hu)

Az „NMHH, Kommunikációs Igazgatóság válasza:

A valóság az, hogy a Médiatanács teljes transzparencia mellett működik: üléseinek napirendi pontjai, az ülések jegyzőkönyvei és döntései – a törvény adta keretek között – nyilvánosak, mindenki számára hozzáférhetőek, és forrásul, illetve tájékozódásul ugyanúgy felhasználhatók minden állampolgár, mint újságíró számára. 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Médiatanács-ülésekről készült heti közleményekben – a törvényi előírásokat szigorúan figyelembe véve – minden esetben a hírértékkel rendelkező kommunikálásra váró döntéseket emeli ki, és minden közleményében is linkelhető módon közzéteszi hivatkozásait. A törvény szerint a napirendi pontok, a jegyzőkönyvek és határozatok minden esetben megtalálhatók a hatóság honlapján. A közlemények nem helyettesíthetik és nem is helyettesítik a határozatok, azaz a döntések törvény szerinti közreadását és megismerhetőségét, az ülések teljességéhez tartozó összes ügy részletes kifejtését, nem váltják fel az elmélyült újságírói vagy a részletes tudományos munkát.

Általánosságban: a közleményben a vidéki, országos hallgatóközönséget nem érintő rádiók médiaszolgáltatási jogosultságnak meghosszabbítása nem kerül bele, például legutóbb a július 25-én napirendre vett, az ajkai és várpalotai vételkörzetben egyaránt fogható Mária Rádió Bakony frekvenciahosszabbítása esetében sem tett így, és nem írta bele közleményébe a kifogásolt napon azt, hogy a nyíregyházi Zenebolygó Kft. kérelmét is pozitívan bírálta el a testület, és a rádió még öt évig szólhat a 91,1 MHz-en.