Már nincsenek hiányosságok a Déri Múzeumnál – írja az önkormányzat

Helyi hírek Kultúra

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2016. december 8-án megjelent, a debreceni Déri Múzeumot vizsgáló jelentése az intézmény 2011 és 2014 közötti működésének ellenőrzéséről szól – írja közleményében a debreceni önkormányzat. Megállapításaikat a 2014. december 31-i állapot alapján fogalmazták meg.

2011 és 2012 között a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, 2012 és 2013 között pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fenntartásában működött az intézmény. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 2013. január 1-jével vette át a Déri Múzeum fenntartását. A múzeum 2015. december elsején nyitotta meg kapuit a korábbi felújítás miatt. A jelentésben vizsgált időszak első felében nem Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának fenntartásában működött az intézmény, a második felében pedig zárva volt.

A 2013. évi átvételkor az intézményt fenntartó önkormányzat és a múzeum új vezetése is észlelte a működtetés hiányosságait. Az azóta eltelt csaknem négy évben a Déri Múzeum vezetése – szoros szakmai együttműködésben a fenntartó Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatával – általános szabályzatait 12, míg gazdasági szabályzatait 11 alkalommal módosította. Nemcsak új szabályokat hoztak, de a jogszabályoknak megfelelően változtatták meg a működési folyamatokat. Módosították többek között a Szervezeti és Működési Szabályzatot, a közbeszerzési szabályzatot, a műtárgykezelési szabályzatot, az adatvédelmi szabályzatot, a számviteli, pénzkezelési és leltározási szabályzatot. 2015. január 1-jétől belső ellenőrt alkalmaznak, és eleget téve a törvényi kötelezettségeknek közzé teszik a kötelezően előírt adatokat.

Az Állami Számvevőszék által feltárt hiányosságokra a múzeum már korábban megtette a szükséges intézkedéseket, a jelenlegi működést ezek a hiányosságok már nem jellemzik – zárul a közlemény.