Konferencia és könyvbemutató Debrecenben, a dandárral közösen

Konferencia és könyvbemutató Debrecenben, a dandárral közösen

Helyi hírek

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Honvédség (MH) 5. Bocskai István Lövészdandár Elfeledett emlékezet címmel szakmai programot és konferenciát tartott 2016. november 18-án a Régi Városházán.
A rendezvényen – melyen részt vett Komolay Szabolcs alpolgármester, Ruszin Romulusz dandártábornok, Mazsu János, a Debreceni Egyetem egyetemi docense és Lippai Péter, ezredes – bemutatták a Debreceni Köztemető – Katonák és a Becsület, Bátorság, Helytállás – A MH 5. Bocskai István Lövészdandár története című könyveket.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere elmondta, hogy mindig voltak magyarok, akik vállalták a katonasorsot, és minden kor megadta nekik a végtisztességet, emlékműveket állított, ápolta az emléküket. Így helyes – hangsúlyozta az alpolgármester –, hiszen ez közösséggé kovácsolja a nemzetet. Volt azonban egy korszak, amikor rá akartak venni bennünket, hogy elfeledjük hőseinket, halottainkat – folytatta Komolay Szabolcs.

Ebben a korszakban az emlékművek és a nevek feledésbe merültek. Most az a feladat, hogy ezeket az emlékműveket és sírokat feltárjuk és széppé tegyük, így visszahozva a hősöket kollektív tudatunkba. Program indult el az országban, hogy nyugvó örökségünket újra feltárjuk és megőrizzük az utókornak. Debrecenbe az a cél, hogy az emlékhelyeket: a Köztemetőt, a Hősök Temetőjét, az izraelita temetőt, a Nagysándor József emlékművet, az orosz katonai temetőt föltárják és lehetőség szerint megállapítsák, hányan és kik nyugszanak a sírokban, valamint helyreállítsák az emlékműveket. Az elért eredményeket már publikálták is.

A munka még nem ért véget – tette hozzá az alpolgármester. A város a MH 5. Bocskai István Lövészdandárral együtt tervet hozott létre annak érdekében, hogy egységesen kezeljék a katonai sírokat és egy olyan nemzeti katonai emlékhelyet hozzanak létre Debrecenben, amely méltó azoknak a hősöknek az emlékéhez, akik az életüket áldozták hazánkért. Szükség lesz külső támogatásra is mindehhez. A napokban pályázatot nyújtanak be a Honvédelmi Minisztériumba. A pályázat sikeressége esetén helyreállítják az első világháborús katonasírokat. Ezzel a program egy része meg is valósul, de itt még nem ér véget a munka – részletezte az alpolgármester.

A rendezvény része volt a két megjelent kötet közgyűjteménybe adása. A köteteket átvette Szendiné Orvos Erzsébet, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltár igazgatója.

Szakmai kerekasztal-beszélgetést is tartottak, melynek témája volt a kutatások eredményei, a hadviselés múltja, jelen és jövője és a hadisírgondozás pedagógiája is.