Kiállítottak egy T34-es tankot Debrecenben, a Hatvan utcán

Kiállítottak egy T34-es tankot Debrecenben, a Hatvan utcán

Helyi hírek

Debrecenben a 60. évforduló alkalmából több olyan programra várjuk a megemlékezőket, amelyek közel hozzák, átélhetővé teszik az 1956-os forradalom és szabadságharc eszméit.

Egy T34-es tank emlékeztet a hősökre és a szabadságharc leverésére a Hatvan utcán, a Posta átjáróval szemben. 1956. november 4-én a benyomuló szovjet hadsereg többek között a Posta épületét lőtték tankokkal. Ezért került a Hadtörténeti Múzeum jóvoltából és a Bocskai Lövészdandár segítségével a Hatvan utcára a több mint 30 tonnás harci jármű. Ugyan motor van benne, de működésképtelen, így teljes biztonságban állhat a tank november 6-ig a debreceni belvárosban.

342Papp László polgármester a tank elhelyezése után a helyszínen elmondta: Debrecen komolyan készült az évfordulóra, ezért több olyan rendezvény is lesz a városban, ami segít megérteni a hatvan évvel ezelőtt történteket. Ruszin Romulus, a Bocskai Lövészdandár parancsnoka hozzátette: 1956-ban a helyőrség parancsnoka lett a Forradalmi Bizottmány vezetője, ami kötelezi a dandárt, hogy minden segítséget megadjon Debrecennek. Ezért vállalták, hogy trélerrel elhozzák Hajdúhadházról a tankot és daruval lerakják a Hatvan utcán.

A tank mellett hat helyszínen emlékeztetnek épületeket homlokzataira erősített nagyméretű molinók a debreceni hősökre. Az egyik a Posta Déri tér felőli oldalára került, amely egy korabeli fotó segítségével megmutatja, milyen volt az épület a szovjet tanktámadás után.

Debrecenben a tank és a molinók mellett több programon is megemlékezünk 1956 hőseiről. Új köztéri szobrot is avatunk október 23-án a Kossuth utcán, a Csokonai Színház mellett. Győrfi Lajos szobrászművész alkotása légies és monumentális egyszerre. Az avatása után 18 órától megszólalnak a városi templomok harangjai és a főtéren Beethoven: Egmont-nyitánya, emlékezve a hősi halált halt Ács Zoltánra és Gorzsás Andrásra, valamint az életveszélyesen megsérült Gazdag Ibolyára és Vas Gáborra.

Október 27-én a Csapó utcai sétáló övezetben pedig 1956 diák szavalja el Buda Ferenc: Tizenöt-Húszéves halottak című költeményét. A forradalom után ezért a versért börtönbe zárták a Kossuth- és Csokonai-díjas Buda Ferencet.

 

A debreceni programok részletesen

Október 20. (csütörtök) 10.00

Formába öntött forradalom” 56 emlékezete.

Időszaki kiállítás megnyitó (Déri Múzeum).

Köszöntőt mond: Simicskó István miniszter

Megnyitja: Papp László polgármester

A kiállítás bepillantást enged az ’56-os figurális és allegórikus emlékművek sorába. Válogatást ad a rendszerváltás utáni köztéri szobrászat és képzőművészet alkotásaiból. A kiállítás az 1956-os forradalom és szabadságharc ábrázolásmódját mutatja be a magyar képzőművészetben, különös tekintettel az emlékműszobrászat remekműveire.

 

Október 21. (péntek)

9.00 – „ A forradalom Gyújtópontjában-Tűzből élet és enyészet” kiállítás és installáció (Helyszín: Debreceni Egyetem Főépület)

A kiállítás korabeli dokumentumokkal, interaktív módon idézi meg a korszak világát.

 

10.00 – „Utak és tévutak az 50-es évek tudománypolitikájában” tudományos konferencia (DE Aula)

A konferencia előadói a tudomány helyzetét és kényszerpályáit mutatják be a rákosista diktatúra időszakában. Az előadások az agrártudomány, a bölcsészettudomány, a genetika, a hittudomány, a jogtudomány, az orvostudomány, valamint a zenetudomány és a közgyűjtemények tudománypolitikai érdekességeibe avatnak be.

Köszöntőt mond: Szilvássy Zoltán rektor, Komolay Szabolcs alpolgármester

11.00 – Ünnepi Közgyűlés (Csokonai, Hatvani, Hajós Alfréd, Boncz László elismerő díjak átadása) (Kölcsey Központ)

 

Október 23. (vasárnap)

9.00 Országzászló felvonása, Bem tér

9.45 Koszorúzás az 56-os sortűz áldozatainak emléktáblájánál, Kossuth utca

11.00 – A Debreceni Egyetem szenátusának és Debrecen Város közgyűlésének együttes ünnepi ülése, Debreceni Egyetem Főépülete (Aula)

Köszöntőt mond: Szilvássy Zoltán a Debreceni Egyetem rektora, Papp László Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, Bognár István Ádám, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke.

Ünnepi műsor: Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, Csikos Sándor Jászai Mari-díjas, Érdemes művész, és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekara. Vezényel Bolyky Zoltán karmester.

12.15 – Ünnepi megemlékezés és koszorúzás Melocco Miklós 56-os emlékművénél

Ünnepi beszédet mond: Kósa Lajos országgyűlési képviselő
” Nyisson ajtót nekünk a reménység” ünnepi műsor
17.15Emlékműavatás (Csokonai Színház előtti tér)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc debreceni hőseinek és áldozatainak tiszteletére emelt, Győrfi Lajos szobrászművész által készített emlékmű avatása.

Az emlékművet felavatja Dr. Papp László polgármester. Áldást mond Fekete Károly a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, megáldja Kocsis Fülöp érsek, metropolita és Palánki Ferenc megyéspüspök.

Az ünnepi műsorban közreműködik: Csikos Sándor, Jászai Mari-díjas, Érdemes művész, Gubás Gabi, Jászai Mari-díjas színművésznő, Kubik Anna, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes művész.

18.00 – Harangszó

18.30 – Szélfútta levél – díszelőadás (Csokonai Színház)

Mensáros László naplója és emlékezései alapján készült darab díszelőadása.

 

Október 27. (csütörtök) 14.00

1956 középiskolás diák közös versmondása (Buda Ferenc: Tizenöt-Húszéves halottak c. verse). Helyszín: Csapó utcai sétálóövezet

 

November 2. (szerda) 11.00 óra

Emléktábla avatás Szűcs László és elítélt társai emlékére.

Helyszín: Bajcsy-Zs. u. 3-5. sz.

(A rendezvényen részt vesznek az 56-os szervezetek országos elnökei is.)

 

November 4. (péntek)

9.30 – Iván Kovács László emléktábla koszorúzás

10.00 – 56-os kopjafa koszorúzása és az 56-os Emlékkő felavatása (Köztemető)

11.00 – Koszorúzás a Panteonban (Honvédtemető)

11.30 – A mártír katonák emléktáblájának koszorúzása (Kossuth Laktanya)

17.00 – Közös mécsesgyújtás az új 56-os emlékműnél (56-os emlékmű- Kossuth u.)

19.30 „In memoriam 1956” ünnepi hangverseny (Kölcsey Központ)