A Vekeri-tó haláltusája

Helyi hírek

Szomorú ez a nyár az erdőspusztai tavak kedvelői számára. A Fancsika I. és II. már teljesen kiszáradt, és nagyon úgy fest, hogy rövidesen a Vekeri-tó is erre a sorsra jut.

A tó bejáratánál még 1,2-2,1 méteres vízmélységre figyelmeztet a tábla… Hol van az már? A horgászbolt polcai üresen állnak, és igencsak furcsán néznének ott ránk, ha napijegyet szeretnénk váltani. Bokáig érő vízben nem sok értelme lenne pecázni, ráadásul a madarak már kifogták a maradék kárászállomány javát. A helyzet pontosan olyan, mint nyár elején a Fancsika esetében. Elkeserítő.

Miért kellett ennek így történnie?

A erdőspusztai tavak – köztük a Vekeri is –  nem természetes állóvizek. A környező apró vízfolyások felduzzasztásával, emberi kéz munkája hozta őket létre. Az utolsó csapadékos nyár 2010-ben volt, azóta rendre elapadtak a tavakat tápláló erek. Senki nem gondolt vésztározásra, és 2012-ben, miután a vízszint elérte a megfelelő értéket, elengedték a “fölösleget”.

A szokásosnál szárazabb évek, különös tekintettel a forró és csapadékszegény nyarakra, megtették hatásukat. A folyamat visszafordíthatatlan, legalábbis abban az esetben, ha kizárólag a csapadékvíztől várnánk az utánpótlást.

Az ökológus meglepő kijelentései

A Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában Lakatos Gyula ökológus azt fejtegette, hogy az erdőspusztai tavak nem is tavak, hanem úgynevezett “vízi létesítmények”, és elkerülhetetlen, hogy közülük néhányat visszafoglal a természet. A csatornázás nem megoldott, a vízutánpótlást biztosító folyóvizek medrét elhódította a növényzet, és ez vár a tavak többségére is. Kivételt képezhet a Mézeshegyi-tó, a sportbarátok számára a Vekeri-tó, míg a horgászok a Látóképi-tározón hódolhatnak szenvedélyüknek. Ehhez képest a Vekeri megmentéséért nem látni, hogy bármit is cselekednének az illetékesek.

– A víz rávezetésére lenne szükség a területre – mondja Lakatos Gyula. Erre két lehetőség kínálkozna. Az egyik a derecskei tárolón keresztül, ami bizonytalan, ezért újra elő kellene venni a Civaqua programból azt a keleti vonalat, ami elhozná a vizet Kondorosig és Fancsikán keresztül eljuttatja Vekeriig.

Lakatos meglepő okfejtése nem maradt válasz nélkül. Az Erdőspusztai Horgászportál nevében Harangozó Ferenc reagált keményen a tévében elhangzottakra:

A cikk címeként megjelenített kijelentés, miszerint
“Fancsika jelentős részét vissza kellene adni a természetnek”
már magában hiteltelen,mikor szinte ezeket a tavakat kiásásuk óta a természet uralja és szabályozza!! Ezeken a tavakon évtizedek óta nem történt érdemi emberi beavatkozás amely a minőségüket javítaná,Tehát nincs ott az ember aki vissza adja, mivel ezeknek a tavaknak a sorsát már 40 éve a természet irányítja, Max az a horgász aki az eldzsumbujosodott beállókat takarította.. Többek közt azért is kerülhettek a tavak ilyen állapotba.
Alap karbantartásokat sem végeztek rajtuk ! így teljesen értelmetlen idióta megnyilvánulás amelyet Lakatos Gyula “szakember” tett.
Azt külön felháborítónak és aggasztónak tartom, hogy kezd az a nézet, eluralkodni az illetékes hatóságok, kezeléssel megbízott szervek körében, és most már a magukat szakembernek nevező nagy tudásúak között is, hogy nem is kell ezeket a tavakat rendbe tenni, vagy csak részlegesen. Ezt azzal indokolja Lakatos, hogy a Fancsika, és a Vekeri túl messze van, így a modern kor embere már nem megy ki odáig! Röhej, vagy inkább sírjunk ilyen kijelentés hallatán !? Hiszen épen a mozgás, a kerékpározás, és az erdőspuszták a várostól lévő távolsága teszi egyedivé ezt a tájat. Lakatos úr szavait hallva ő a lusta emberek közzé tartozik, aki szívesebben látna egy pihenőközpontot a kertje végében a Tócó völgyben tíz emeletes házak árnyékában, mint egy jól kialakított, a várostól 10 km-re lévő már évtizedek óta közkedvelt pihenőcentrumban.

 

Halálközeli élmény

Mi mindenesetre felmértük a terepet, és a látottak alapján kijelenthető: a helyzet súlyossága átlépte azt a határt, ahonnan még van visszaút. A Vekeri-tó idén, de legkésőbb jövőre követni fogja a Fancsikai-tavak szomorú sorsát, és ha nem történik valami csoda, egy csepp víz sem marad a mederben.

Képek a Vekeri tó 2015. augusztus 1-i állapotáról:

1

 ……………

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

9

 

10

 

12

 

13

 

14

 

16

 

17

 

211

 

0

 

01

 

 

 

– Szilágyi Szabolcs –