Terjeszkedik a Debreceni Vízmű Zrt.

Helyi hírek

A Debreceni Vízmű Zrt. 22 hajdú-bihari településsel írt alá víziközmű-szolgáltatás végzésére vonatkozó üzemeltetési szerződést 2015. március 18-án. A szerződés-aláírással egybekötött sajtótájékoztatón Papp László, Debrecen polgármestere mondott köszöntőt, aki szerint nagyon fontos nap ez a debreceni önkormányzat és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. életében, hiszen hosszú folyamatot követően a város eljutott oda, hogy a megye 22 településével együttműködést alakított ki a víziközmű-szolgáltatás területén.

Ez a lépés nem elsősorban a profittermelést szolgálja – ehhez egyébként is nagyon korlátozottak lennének a feltételek –, hanem egyrészt a Debreceni Vízmű Zrt. fogyasztói egyenérték-számát hivatott magasabbra emelni, másrészt pedig azt a víziközmű-szolgáltatási kultúrát, amelyet a Debreceni Vízmű Zrt. képvisel, megerősíteni a megye több településén. Fontos cél az, hogy ez az együttműködés minden érintett településen szolgáltatási színvonal-emelkedést eredményezzen úgy, hogy közben az eddigi szolgáltatási díjak nem emelkednek.

A Debreceni Vízmű Zrt. már a 2000-es évek közepétől kidolgozta azt a stratégiai tervét, amely keretében a működési területéneka bővítését célozta meg. A bővítéssel több célt is meg kívánt valósítani. Egyrészt a debreceni üzemeltetési hatékonyság átlag feletti színvonalával eredményességét kívánta fokozni, másrészt a szolgáltatási színvonalának elérését több felhasználó (fogyasztó) és ellátásért felelős önkormányzat számára tervezete elérhetővé tenni.Ennek eredményeként már eddig is több nyírségi településsel és néhány hajdú-bihari településsel kötött üzemeltetési vagy vagyonkezelési szerződést. Az eddigi legnagyobb vállalkozása pedig az volt, hogy céget alapított Erdélyben, és 20 éves koncessziós szerződéskötésre került sor Székelyudvarhely és környéke, valamint Nagyszalonta és környékének településeivel.

Az erdélyi cég 2007 óta eredményesen végzi a víziközmű-szolgáltatást, és több mint 8 millió euró értékű beruházást is megvalósított.A 2011. évi víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény, valamint egyéb jogszabályok, alapvetően változtatták meg a víziközmű-szolgáltató cégek tevékenységét. A törvény hatására a korábbi 400 üzemeltető szervezetből, mára csak 40 cég létezik és kapott működési engedélyt. A Hajdú-Bihari Önkormányzatok Vízmű Zrt.-nek (Hajdúvíz Zrt.) is befejezte működését. A cég által működtetett 68 települési víziközmű-rendszer tulajdonosnak új szolgáltatót kellett keresnie. Így került arra sor, hogy 22 Hajdú-Bihar megyei település felvette a kapcsolatot a Debreceni Vízmű Zrt.-vel, amely tárgyalások eredményeként a mostani szerződések aláírására is sor kerülhet.

Az aláírt szerződések alapján az üzemeltetési feladatok átvétele 2015. április 1-gyel fog megkezdődni, s ettől kezdve a Debreceni Vízmű Zrt. látja el teljes felelősséggel a szolgáltatást.Ahhoz, hogy eddig a napig eljussunk és szerződés aláírásra kerülhet sor, nagyon sok lépést meg kellett tenni – mondta a sajtótájékoztatón Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója. A legnagyobb változás, hogy az eddig 100%-ban a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában álló, így közvetetten Debrecen Megyei Jogú Város tulajdonlásában lévő Debreceni Vízmű Zrt. részvényeiből meg kellett teremteni a lehetőséget a 22 település számára is a részvénybirtoklást, a tulajdonszerzést a Debreceni Vízmű Zrt.-ből. Mindezen települések tehát a Debreceni Vízmű Zrt. tulajdonosaivá is váltak oly módon, hogy a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 1 millió forinttal emelte a vízmű törzstőkéjét, s egyenként 10 ezer forint névértékű törzsrészvényt adott a településeknek.

Debrecen város felismerte, hogy a térség meghatározó szerepű pozíciójához hozzátartozik a kistelepülésekkel való szoros gazdasági együttműködés is, így ennek megfelelően a jövőben nem csak a saját szolgáltató cégének működési tevékenységének a kiterjesztéséhez járult hozzá, hanem felvállalta a közös tulajdonlást is.Az üzemeltetési szerződések határozatlan időre jöttek létre. Az alkalmazott díjak ugyanazok lesznek, mint amit a korábbi üzemeltetőalkalmazott, de garantált az önkormányzatok számára a bérleti díjak megfizetése.

Figyelemre méltó, hogy négy településen → melyek korábban részt vettek az ISPA csatornázási programban – ennek hatására a szennyvíz-szolgáltatási díjak közel 20%-kal csökkenni fognak.Az együttműködésben résztvevő 22 település: Ártánd, Bedő, Berekböszörmény, Biharkeresztes, Bihartorda, Bojt, Ebes, Esztár, Hajdúbagos, Hajdúsámson, Hencida, Körösszakál, Körösszegapáti és Körmösdpuszta, Magyarhomorog, Mezősas, Mikepércs, Monostorpályi, Nagykereki, Pocsaj, Sáránd, Szentpéterszeg, Told.

debrecen.hu