Tízszeresére emelik Magyarország aranytartalékát

Gazdaság

A Monetáris Tanács döntése értelmében Magyarország tízszeresére, 31,5 tonnára emelte aranytartalékát, ez az arany megérkezett hazánkba – jelentette be kedden Matolcsy György, az MNB elnöke.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, ezzel az aranykészlet nagyságát a 70 évvel ezelőtti historikus szintre emelte.

A döntéssel 2018. októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára, azaz tízszeresére emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.

A nemzetközi tartalékon belül az aranytartalék aránya ezzel 4,4 százalékra emelkedett, ami megfelel a nem-euróövezeti közép-kelet-európai országok átlagának – olvasható a jegybank honlapján.

1986 óta most először vásárolt újra aranyat az MNB. Az aranytartalék emelésére és fizikai formában történő hazaszállítására 2018 októberének első felében került sor.

Szoros kapcsolat fűz minket az aranyhoz, a középkorban kincses Magyarországról beszéltek, gazdag országnak tartottak minket. Az a célunk, hogy újból kincses, gazdag ország legyen Magyarország újra jólétben éljen

– mondta az MNB keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján Matolcsy György.

portfolio.hu azt írja, a jegybank elnöke kiemelte, hogy

a kormányfő egy éve kérte fel az MNB-t, hogy gondolja át aranystratégiáját.