Nőtt a termálvíz alapú technológiák szerepe a távhőszolgáltatásban

Gazdaság

távhőszolgáltatás névleges hőtermelése csaknem 7 százalékkal emelkedett 2016-ban az országban, amiben nagy szerepet játszottak a termálvíz alapú technológiák, amelyek hőteljesítménye tavaly ötven százalékkal nőtt az elmúlt években végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) kiadványból.

A MEKH az MTI-nek csütörtökön eljuttatott sajtóközleményében ismertette, a távhőtermelés energiahordozó felhasználásának szerkezete nem változott jelentősen az egy évvel korábbihoz képest: az összes tüzelőhő-felhasználás 70 százalékát a földgáz tette ki, míg a biomassza 2015-höz hasonlóan 15 százalékos részesedéssel bírt.

Az összefoglalóból kiderül: a távhőszolgáltatók által értékesített hő mennyisége csaknem három százalékkal lett magasabb 2016-ban, miközben a távhővel ellátott felhasználók száma nagyságrendileg nem változott (ötszázzal nőtt).

A távhővel ellátott települések száma tavaly megközelítette a százat, az érintett háztartásoké pedig meghaladta a hatszázötvenezret.

Az idei kiadványban újdonságként jelennek meg a távhőtermeléssel és -szolgáltatással kapcsolatos tematikus térképes ábrák – áll a közleményben.