Mikor érik utol a magyar bérek az osztrákot?

Gazdaság

A gazdasági növekedésnek 3 százalék felett kell lennie ahhoz, hogy bérfelzárkózásról beszélhessünk – mondta Lőcsei Tamás, a PwC Adótanácsadási üzletágának vezetője a Világgazdaság konferenciáján.

Az élőmunka terhe csökken, de ennél gyorsabban menni nem lehet – mutatott rá. Az adóék 48 százalékról 43-ra csökkenhet 2020-ra.

A magyar vezérigazgatók egyre inkább a legnagyobb problémákhoz sorolják a munkaerőhiányt – mondta Lőcsei, ismertetve a PwC vezérigazgató-felmérésének egy részletét. Rámutatott, komoly gond, hogy óriási különbségek vannak a jövedelmekben az országon belül. Az országos átlag 263 ezer forint, Budapesten 340 ezer forint a fizetés, Szabolcs-Szatmár-Beregben viszont csak 180 ezer.

A Világgazdaság újságírójának kérdésére hangsúlyozta: a rendszerváltáskor volt az a szlogen, hogy Ausztriához 20 év alatt fogunk közelebb kerülni, ez nem történt meg, a következő 20 évre is szükségünk lesz, hogy az osztrák béreket el tudjuk érni. „Ez nagyon lassú folyamat, évtizedekről van szó” – tette hozzá.