Folytatja az önkormányzati cégek ellenőrzését az ÁSZ

Gazdaság

Tavaly január óta 60 önkormányzati távhőszolgáltató és hulladékkezelő cég vizsgálatát zárta le az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a szervezet folytatja az ellenőrzéseket – mondta Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az alelnök hangsúlyozta: az ÁSZ az ellenőrzések során nyomatékosan felhívta a figyelmet a vállalatoknak azokra a szabályozási és gazdálkodási hiányosságaira, amelyek veszélyeztethetik a tulajdonos önkormányzatok pénzügyi egyensúlyát, valamint a rezsicsökkentés hosszú távú fenntarthatóságát.

A tapasztalatok szerint indokolt az önkormányzati cégek vizsgálata, ezért a számvevőszék megkezdte a megyei jogú városok gazdasági társaságainak átfogó ellenőrzését – közölte Warvasovszky Tihamér. Hozzátette, hogy várhatóan idén ősztől az ÁSZ kiterjeszti a korrupciós kockázatokat feltérképező integritás felmérését az önkormányzati tulajdonú cégekre is.

Az alelnök ismertette: a számvevőszék 2014 óta ütemezetten ellenőrzi az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat.

Tavaly 35 távhőszolgáltató és 9 hulladékgazdálkodó cég szabályszerűségi ellenőrzését fejezte be a számvevőszék. Idén eddig 12 távhőszolgáltató vizsgálata zárult le, és kedden tett közzé az ÁSZ négy újabb jelentést, három hulladékkezelő és egy távhőszolgáltató ellenőrzéséről. A cégeket kockázatelemzéssel választották ki.

Az ÁSZ célja, hogy támogassa a közműdíjakkal és a közműszolgáltatásokkal kapcsolatos döntések megalapozottságát, valamint a rezsicsökkentés hosszú távú fenntarthatóságát – emelte ki az alelnök.

Warvasovszky Tihamér elmondta: az állami és az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságoknál végzett ellenőrzések azt mutatják, hogy a nem megfelelő vezetésnek, illetve a nem elégséges tulajdonosi kontrollnak súlyos következményei lehetnek, a feltárt hiányosságok is nagyrészt ezekre vezethetők vissza.

A salgótarjáni, az esztergomi és a keszthelyi hulladékkezelő, valamint a dunakeszi távhőszolgáltató ellenőrzéséről kedden közzétett jelentéseket ismertetve Horváth Margit felügyeleti vezető egyebek mellett elmondta: a pénzügyi és vagyongazdálkodás területén mind a négy társaságnál tártak fel hiányosságokat a számvevők. Kitért arra is, hogy ugyanakkor ezeket a könyvvizsgálók egyetlen esetben sem kifogásolták.

Jellemző volt, hogy az előírt szabályzatokat kialakították, de azokat nem, vagy nem szabályszerűen alkalmazták a gyakorlatban – jelezte.

A lakossági árak meghatározása szempontjából lényeges önköltségszámítás és árképzés egyik társaságnál sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak – mutatott rá az ÁSZ felügyeleti vezetője. A törvényben előírt rezsicsökkentést ugyanakkor mind a négy társaság végrehajtotta – tette hozzá.