Újabb magyar-román gazdasági együttműködés

Gazdaság

Újabb magyar-román gazdasági együttműködést segített a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) Enterprise Europe Network (EEN) projektjében, az Omnipack Első Csomagolástechnikai Klaszter megnyitotta romániai képviseletét – jelentették be sajtótájékoztatón kedden Debrecenben.

Tóth Edina, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Enterprise Europe Network (EEN) regionális vezetője az MTI-nek elmondta: a 29 tagvállalattal rendelkező klaszter romániai megjelenésének első konkrét üzleti sikere, hogy romániai étkezési diót csomagolnak Magyarországon gyártott csomagolóanyagba és nyugat-európai piacokra exportálják. A kamara az Omnipack romániai megjelenéséhez járult hozzá, a klaszter célja a magyar-román partnerség ösztönzése a műszaki és környezetvédelmi szempontból magasabb színvonalú termékek előállításában, a magyarországi és romániai piacra jutás bővítése, gazdaságfejlesztési és szakképzési pályázatok közös beadása, közös szakképzési és innováció-fejlesztési programok indítása.

Tóth Edina tájékoztatása szerint a megye vállalkozásai számára több mint 60 országban keresnek partnereket, a programban való részvétel a vállalkozások számára díjmentes. Közölte: eddig évente mintegy 15 határon átnyúló, hosszú távú üzleti együttműködés létrejöttében működtek közre.

Az EEN az EU egyetlen és egyben a világ legnagyobb üzletfejlesztési hálózata. Az EEN magas színvonalú szolgáltatást kínál a helyi kis- és középvállalkozások (kkv-k) növekedéséhez.