Jógával a stressz ellen

Egyetem

Akár a Debreceni Egyetem stresszkutatásában is szerepet kaphat az a többezer éves mozgásforma, melyet az intézmény hallgatói is kipróbálhattak kedden. A nemzetközi jóganap keretében szervezett ingyenes órán megtelt a DESOK.
Egy tűt sem lehetett leejteni, annyi résztvevő érkezett az indiai jógamester, Ankita Sood órájára a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjába.

– Azt gondolom, mindannyian szeretnénk egészségesek és fittek lenni, és egyensúlyt teremteni az életünkben. A jóga nem egyszerű mozgásforma, ez az elme, a test, a mozgás és a légzés kombinációja. Frissen tartja testet és az elmét, így nagyon sokat segíthet a mai emberek problémákkal teli életvitelében. Azért jöttünk ma ide, hogy a hallgatóknak is adjuk ehhez egy-két tippet – nyilatkozta a jógaszakértő.

A Debreceni Egyetem hallgatói ájurvéda kurzuson sajátíthatják el a hagyományos keleti gyógyászat alapjait, és hamarosan már testnevelés órák keretében is gyakorolhatják az ehhez tartozó tradicionális mozgásformát, amely akár egy új kutatás alapja is lehet.

– Intézetünk egy olyan hazai és nemzetközi projektet koordinál, amelyben a stressz mérésének egy egészen újszerű, innovatív metodikáját kutatjuk. Nemrég szabadalmaztattunk egy eszközt, amely a hasfalra helyezett érzékelők segítségével képes mérni a stressz aktuális állapotát. Azt gondolom, hogy habár a jógának komoly szakirodalma van, ezzel a módszerrel új tudományos alapokra helyezhetnénk ennek a többezeréves tradíciókkal rendelkező mozgásformának a sportban és az egészségmegőrzésben betöltött szerepét – részletezte Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója.

A programot a nemzetközi jóganap keretében szervezte meg az intézmény a Budapesti Amrita Sher-Gil Cultural Centre-rel és az Indiai Külügyminisztériummal közösen.

– Ez a nap a jógán túl a partnerségről és az együttműködésről is szól, részben a Debreceni Egyetem, részben pedig India és Magyarország kapcsán. A két nemzet között társadalmi, politikai, szociálpolitikai és tudományos szinten is gyümölcsöző kapcsolatok is vannak, melyet szeretnénk az oktatás és a kutatás területén tovább erődíteni – hangsúlyozta T.P.S. Rawat, az Indiai Külügyminisztérium másodtitkára.

A nemzetközi jóganapot hivatalosan június 21-én tartják világszerte 177 országban.

unideb.hu