Kínai hallgatók tanulnak magyarul a Debreceni Egyetemen

Egyetem

Hamarosan kínai hallgatók kezdhetik meg tanulmányaikat magyar nyelven a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán. A már meglévő együttműködési megállapodás bővítéséről kedden tárgyalt a kar vezetése a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének delegációjával.
A 2017-ben kötött megállapodás egy hét évre szóló oktatási programot indított el, amelynek keretében a kínai egyetem diákjai először két éven át hazájukban ismerkednek a magyar nyelvvel és kultúrával, majd ezt követően egy évet töltenek nyelvtanulással a Debreceni Egyetemen.

Az itteni kurzus elvégzése után a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén folytatódik tovább a képzés, amely egy, a Debreceni Egyetem oktatói által összeállított vizsgával zárul. Ez egyben a felvételit is jelenti, amelyet sikeresen abszolválva megkezdhetik a három éves alapképzést Debrecenben, magyar nyelven

– ismertette a program részleteit a hirek.unideb.hu portállal Csatár Péter. A BTK oktatási dékánhelyettese hangsúlyozta: fontos a magyar nyelv népszerűsítése, hiszen mindez erősíti a nemzetközi kulturális és gazdasági kapcsolatok építését.

A programban fontos szerep jut a Debreceni Nyári Egyetemnek is, amely felvállalta az egy évet Magyarországon tanuló kínai fiatalok magyar nyelvoktatását.

A Beijing International Studies University három fős delegációja Cai Jian, a Nemzetközi Iroda vezetőjének irányításával folytatott kedden tárgyalásokat a Debreceni Egyetemen, a program kiszélesítéséről, a három éves alapképzés keretfeltételeinek pontosításáról, és az erről szóló megállapodás előkészítéséről.

Jelenleg mintegy 20 kínai hallgató tanul a Pekingi Egyetemen magyar nyelvet, a Debreceni Egyetemen pedig 17 fő folytatja tanulmányait. Ők – amennyiben sikerrel teljesítik záróvizsgájukat – várhatóan 2020-ban kezdik meg egyetemi éveiket alapszakon Debrecenben.

unideb.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.