Csúcstechnológiás készülékkel végezhetnek műtéteket Debrecenben

Egyetem

Az értékes vérkészítmények felesleges használatát csökkenti, a vérpótlást pedig korszerű módon, célzottan biztosítja a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikájának új, csúcstechnológiás készüléke.
A véralvadási paraméterek azonnali vizsgálatát teszi lehetővé az a modern diagnosztikai eszköz, melyet a Debreceni Egyetem Kardiológia és Szívsebészeti Klinikájának ajánlott fel a Test-Vér Egészségpénztár. A 14 millió forint értékű készülék korlátlan használatáról szóló megállapodást a felek október 19-én írták alá a Klinikai Központban.

– A szívsebészeti műtétek a leginkább vérigényes beavatkozások közé tartoznak. A betegek esetenként nagyon sok vért veszítenek, a hosszabb műtétek után pedig gyakran alakul ki jelentős vérzés. Ilyenkor a véralvadási állapotot tükröző azonnali és pontos adatokra van szükség ahhoz, hogy a beteg megfelelő vérkészítményt, alvadási faktort vagy a véralvadást elősegítő gyógyszert kaphasson. Ebben nyújt segítséget a készülék – tájékoztatott Édes István a ROTEM nevű mérőműszer ünnepélyes átadóján.

A Kardiológia és Szívsebészeti Klinika igazgatója kiemelte, hogy a diagnosztikai eszköz egyik nagy előnye, hogy a beavatkozás közben a műtőben, majd utána az intenzív osztályon a betegágy mellett is használható, ezzel pedig rengeteg időt nyernek a szakemberek. A hagyományos laborvizsgálatok 30-40 percet vesznek igénybe, a készülék viszont 5-10 percen belül elemzi és kijelzi a betegben zajló véralvadási folyamatot, és megmutatja a célzott terápiához szükséges információkat.
Édes István hangsúlyozta, hogy a vizsgálat azért nagyon hasznos, mert lehetővé teszi, hogy a beteg időben és pontosan annyi vért kapjon, amire feltelenül szüksége van, vagy csak a vér bizonyos összetevőjét pótolják. A berendezés egy korábbi változatát már évek óta használják a klinikán.

– Kiváló tapasztalataink vannak, a készülék eredményesen szolgálja a vérigény csökkentését a műtétek kapcsán – tette hozzá Szerafin Tamás.

Az Általános Orvostudományi Kar Szívsebészeti Tanszékének vezetője felidézte, hogy évekkel ezelőtt a vérző betegeknél – megfelelő laboratóriumi adatok hiányában – gyakran az össze véralvadási faktort pótolták és gyógyszereket is adtak. A ROTEM készüléknek köszönhetően viszont megoldható az is, hogy a vérnek csak azt az alkotórészét adják a betegnek, amire éppen szüksége van: külön csak alvadási faktorokat, vagy vérlemezkéket, ha éppen azok hiányoznak.

A szakember szerint így nem csak a vérfelhasználás csökkenthető, hanem a véralvadást elősegítő gyógyszerek és egyéb vérkészítmények költségei is, ugyanakkor célzott kezelés érhető el, amely nagyon hatékony és kedvező a betegek számára. Egyrészt elkerülhető, hogy a betegek feleslegesen kapjanak vért, másrészt jelentősen csökkenthetők a vérátömlesztéssel összefüggő szövődmények.

unideb.hu