Színjátszó Találkozót rendeznek az egyetemen

Egyetem

Idén 5. alkalommal rendezi meg az Egyetemi Színjátszó Találkozót a Debreceni Egyetem október 17-21. között. A programban a hazai színjátszók mellett angol és olasz aktorok is bemutatkoznak a közönség előtt.
– Az egyetemen a 70-es évekig nyúlik vissza az amatőr színjátszás története, amikor Pinczés István vezetésével komoly művészi munka folyt az akkori KLTE-n– mondta a rendezvény október 19-i ünnepélyes megnyitóján Szaffkó Péter. A Debreceni Nyári Egyetem igazgatója, aki ezúttal zsűritagként köszöntötte a vendégeket, hangsúlyozta: jó érzés látni, hogy több évtized elteltével méltó követői vannak a nagy elődöknek, és újraéledt az intézményben az angol nyelvű színjátszás is.
A résztvevőket – a zsűri tagjaként – Lőkös Ildikó is köszöntötte. A Jászai Mari-díjas dramaturg szinte a kezdetektől közreműködője a találkozónak.
– Úgy érzem, minden októberben hazajövök Debrecenbe, ahol amellett, hogy az előadások során új ötletekkel gazdagodhatok, olyan gyöngyszemekre bukkanhatok, amelyeket a hivatásos színjátszás mára már szinte elfelejtett. Örömmel vállalom minden évben a bíráló szerepét a zsűri valamennyi tagjával együtt, akikkel bár különböző szemszögből nézzük a produkciókat, mégis alapvetően mindenben egyetértünk – fogalmazott megnyitójában Lőkös Ildikó dramaturg.
A Csokonai Színház Horváth Árpád Stúdiószínházában rendezett megnyitót követően a DESZ-Alkalmai Társulat műsora szórakoztatta a közönséget.

A találkozó előadásait a Stúdiószínház mellett az Egyetemi Templomban, a Nagyerdei Víztoronyban és az Egyetem Főépületében láthatják az érdeklődők.

unideb.hu