Átalakuló mérnökképzés

Egyetem Helyi hírek
Külön szervezeti egységet hoz létre a villamosmérnöki képzésnek a Debreceni Egyetem. A műszaki oktatás fejlesztéséről Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az egyetemi vezetéssel közösen tartott tájékoztatót az intézményben.
– A Debreceni Egyetem hagyományos orvos-, agrár- és tudományegyetemi profilja mellé – a régió munkaerő-piaci igényeihez és saját stratégiai célkitűzéseihez igazodva – ugyanolyan színvonalú műszaki egyetemi képzést akarunk kialakítani – jelentette ki Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a május 18-ai sajtótájékoztatón.

A rektor kifejtette: az új profilhoz a legmodernebb képzési formát, legkorszerűbb kutatás-fejlesztést kívánják használni, ez az iparfejlesztés terén az Ipar 4.0.

– Az egyetemnek kiváló informatikai és természettudományi kara van, amely megfelelő alapot jelent a mérnöki képzések fejlesztéséhez. Ugyanakkor szükség van a megfelelő szakmai irányításra, ezért fontos, hogy Palkovics László államtitkár is tagja az egyetem mérnöki képzéseinek fejlesztését támogató műszaki-informatikai kabinetnek – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

Palkovics László államtitkár elmondta, hogy az elmúlt időszakban több külföldi vállalat képviselőivel is tárgyaltak potenciális termelő és kutatás-fejlesztési beruházásokról, melyek Debrecenben kapnának helyet.

– Ebben a régióban rendelkezésre állnak azok a kapacitások, amelyek egy-egy ilyen fejlesztéshez szükségesek. Ráadásul a Debreceni Egyetem is biztosítja azt az oktatási, kutatási hátteret, ami támogatni tudja ezeknek a vállalatoknak a hosszú távú működését. Ugyanakkor felmerült az igény, hogy fejleszteni kell a gépészmérnöki, elektrotechnológiai, villamosmérnöki területet – tájékoztatott az államtitkár.

Palkovics László kiemelte: a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara kiváló inkubációs rendszerként működik az új diszciplínák számára, azonban hosszú távon szükség van a villamosmérnöki képzés önálló megjelenésére.

Az egyetem és az államtitkárság egyeztetései alapján a Természettudományi és Technológiai Kar Fizikai Intézetéhez tartozó Villamosmérnöki Tanszékből egy rektorközvetlen villamosmérnöki intézetet hoznak létre, amely a szükséges erőforrások bevonását követően később karrá alakulhat. Egy-egy tanszék kiemelése nem példátlan az egyetem életében, ugyanis az Informatikai és a Gyógyszerésztudományi Kar is egy-egy TTK-s tanszékből nőtte ki magát, utóbbi az elmúlt tíz éves munkájának köszönhetően ma már a világ 200 legjobbja között szerepel a tematikus QS-rangsorban.

A sajtótájékoztatón az államtitkár bejelentette, hogy a Debreceni Egyetem a műszaki képzés fejlesztéséhez kapcsolódóan két pályázatot nyert a természettudományi, műszaki és informatikai képzések népszerűsítésére, valamint a duális és kooperatív felsőoktatási képzések fejlesztésére.

Bács Zoltán kancellár kifejtette: a két sikeres pályázat nyomán 1,2 milliárd forintot tud az egyetem a következő három évben a képzések fejlesztésére és népszerűsítésére és végzésére fordítani.

– A Debreceni Egyetem 27 ezer hallgatója közül több mint ötezren tanulnak mérnöknek, többségük a Műszaki, illetve a Természettudományi Karon. Ahhoz, hogy ezt a létszámot tovább tudjuk növelni, az infrastruktúrát és a humánerőforrásokat is bővíteni kell. Ehhez jelent egyfajta hátteret a most elnyert két pályázat. Ebből a forrásból a már meglévő műszaki, agrár, természettudományi és gazdaságtudományi duális képzések mellé további öt szakon indítunk majd duális képzést – mondta el Bács Zoltán.

www.unideb.hu