Debreceni egyetemista nyerte a Balaton-átúszást

Egyetem Sport

Rekordidő, 58 perc 30 másodperc alatt úszta át a Balatont Papp Márk. A Debreceni Egyetem másodéves sportszervező szakos hallgatója több mint másfél percet javított az eddigi legjobb időn. Korábban, a verseny 34 éves történetében még senki nem tudta egy óra alatt megtenni a révfülöpi kikötőtől a balatonboglári strandig kijelölt távot. A 22 éves hosszútávúszó partot érve azt mondta: egy kiadós reggeli edzésnek tekintette a hagyományosan minden év július első hétvégéjén megrendezett futamot, ami jól illett a riói olimpia előtti felkészülés programjába.

Papp Márk mellett a Debreceni Egyetem másik hosszútávúszó klasszisa, Risztov Éva is rekorddal nyert a nők között. A 10 kilométeres táv londoni olimpiai bajnoka 1:00.58 óra alatt ért célba, egy perccel megelőzve legnagyobb riválisát, Olasz Annát. Risztov Éva számára is „csupán” egy edzés volt a Balaton átúszása a felkészülés hajrájában. Rióban – csakúgy, mint négy éve Londonban – nyíltvízi úszásban 10 kilométeren, medencében pedig 800 méter gyorson indul majd.

Sikerrel szerepelt a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar sárkányhajó csapata is nemrég a Regatta Sárkányhajó versenyen Szarvason. Az ötödik alkalommal meghirdetett eseményre több mint húsz csapat nevezett, kísérőkkel együtt csaknem ötszázan vettek részt a megmérettetésen június 24-25-én. Idén több határon túli intézmény is meghívást kapott, így emelve nemzetközi szintre a szarvasi sárkányhajó sportot.

A háromnapos erőpróba pénteken vette kezdetét, akkor edzhettek a csapatok, majd megtartották a hivatalos megnyitót és a sorsolást. Szombaton időmérő futamokon rangsorolták az indulókat alsó-, illetve felsőházba; utóbbiak evezhettek az érmekért. A debreceni – hallgatókból és három oktatóból álló – agráros alakulat a felsőházban harcolt a ki-ki párbajokon, végül az előkelő ötödik helyen végzett. Igazán tiszteletreméltó eredmény ez olyan ellenfelek ellen, akik folyamatosan edzenek a Dunán, illetve a Körösökön.

unideb.hu