Dolgozói napot jelentettek be a Debreceni Egyetemen

Dolgozói napot jelentettek be a Debreceni Egyetemen

Egyetem

A szélesedő nemzetközi kapcsolatokkal, a szervezeti egységek költségvetésével és a testnevelő tanári szak indításával is foglalkozott április 28-án a Szenátus.

A Debreceni Egyetem nemzetközi kapcsolatai az oktatás mellett az ipari szférával való együttműködésekben is erősítik az intézmény pozícióját. Az egyetem stratégiai célja, hogy ezeknek a lehetőségeknek a kiaknázásával tovább növelje bevételeit

– hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor a Debreceni Egyetem április 28-ai szenátusi ülésén.

Az intézmény nemzetközi kapcsolatairól szólva a rektor beszámolójában elmondta, hogy az egyetem fontos szerepet kaphat a magyar-kínai együttműködés fejlesztésében, ugyanis a kínaiak azt szeretnék, hogy a Debreceni Egyetem vezesse a hagyományos kínai orvoslást kutató országos konzorciumot. Szilvássy Zoltán hozzátette: ugyancsak meghatározó partnerként tekint a Debreceni Egyetemre Pakisztán, ahonnan áprilisban érkezett magasrangú oktatáspolitikai bizottság. A küldöttség később úgy tájékoztatta a fenntartót, hogy a magyarországi látogatásaik során arra a következtetésre jutottak, hogy a Debreceni Egyetem lehet az első számú partnerintézménye a pakisztáni oktatási minisztériumnak.

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata április 27-én tartotta tisztújító küldöttgyűlését, melyen Bognár István Ádám jelenlegi elnökhelyettest, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökségi tagját, a TTK hallgatóját választották meg a szervezet elnökévé. Az új elnök megbízatása 2016. július 1-től két évre szól. Szilvássy Zoltán gratulált az új elnöknek és köszönetet mondott a leköszönő diákvezetőnek, Körösparti Péternek az elmúlt évtizedben nyújtott teljesítményéért. Reményét fejezte ki, hogy Bognár Istvánnal is eredményes és operatív lesz a közös munka.
A rektori beszámolóban elhangzott, hogy a Debreceni Egyetem következő időszakának meghatározó programja a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) létrehozása, amelyet a Richter Gedeon gyógyszergyárral, a Fluart oltóanyaggyárral, Debrecen legnagyobb húsipari üzemével, a Hajdúhússal és az Országos Gyógyszerészeti Intézettel közösen valósíthat meg az intézmény.

A rektor kifejtette: a FIEK egy olyan magprogramja az intézménynek, amelyhez más, stratégiai célú projekteket is csatolni kell. Ilyen lehet a MOLMEDEX program, melynek célja egy magyar molekuláris medicina kiválósági központ létrehozása. A két program kapcsán tanácsot hoznak létre. A testület tagja az Debreceni Egyetemen a MOLMEDEX-programot irányító Fésüs László professzor, a FIEK-ben az ipari partner Richter gyógyszergyárat képviselő Pázmány Tamás, míg az intézmény részéről Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár.

Bács Zoltán kancellári beszámolójában kiemelte: számos közbeszerzési szerződés zárult le az utóbbi időszakban, most ezeknek a munkáknak az előkészítésén és megvalósításán dolgoznak a kancellária munkatársai. Az elmúlt hónapokban befejeződött a REOF Nonprofit Kft. egyetemi átvétele, folyamatban van a cég szerződéseinek áttekintése. Az a cél, hogy a jogszabályi kereteknek megfelelően minden olyan tevékenységet folytatni tudjon a kft, ami az egyetem érdekében áll.

A kancellár megjegyezte, hogy a kormányzat már tervezi a jövő évi büdzsét, amibe várhatóan beépül az idei és a jövő évi oktatói béremelés fedezete, melyet ebben az évben még speciális támogatásként kapott az intézmény. Emlékeztetett rá, hogy idén jár le a kiemelt kutatóegyetemi státusz, a kormányzat és a felsőoktatási intézmények között már folyamatban vannak az egyeztetések a rendszer jövőjét illetően. Ez nagyon sokat jelent mind a Debreceni Egyetem, mind az ELTE, mind pedig a Szegedi Tudományegyetem számára, bíznak benne, hogy lesz megoldás a következő időszakra is.

Személyi ügyekben is döntött a Szenátus: rangsorolta a gyakorló óvoda intézményvezetői pályázatait, a gyakorló gimnázium és általános iskola intézményvezető-helyettesi pályázatait, illetve címzetes egyetemi tanári, professzor emeritusi és kitüntetéses doktori címek adományozásáról határozott, valamint szavazott a Szenátus egyes állandó bizottságainak összetételéről, valamennyi esetben támogatva a jelölteket.

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény rendelkezéseivel összhangban a Szenátus módosította a dékánválasztás rendjét: a pályázatokat a kari tanács véleményezi és rangsorolja, ennek figyelembevételével a rektor ad dékáni megbízást. A testület módosította a Karok Működési Rendjét, a Szolgáltató és Igazgatási Egységek Működési Rendjét, valamint elfogadták a Doktori Szabályzat és a Rektori-Kancellári Kabinet Működési Rendjének módosítását is.

A Szenátus új szakok indását is támogatta, többek között az osztatlan testnevelő tanári képzést. Ennek kapcsán Bartha Elek oktatási rektorhelyettes kifejtette: az egyetem az utóbbi években jelentős beruházásokat hajtott végre a sporttudomány területén, ennek eredményeként megfelelő infrastrukturális alapot hoztak létre a hiánypótló általános iskolai és középiskolai testnevelő tanári szak létesítéséhez, amelyek a tanárképzés erősítését is szolgálják majd.

Az egyetemi testület március 17-ei ülésén fogadta el az intézmény idei költségvetését, ennekköszönhetően a csütörtöki ülésen már a szervezeti egységek költségvetéseiről szavazott a Szenátus. Bács Zoltán kancellár szerint minden egység stabil büdzsét tudott összeállítani.

A Szenátus a kancellár előterjesztése alapján támogatta a Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter Kft-ből a a Debreceni Nagyerdei Stadion Kft. különválását. Utóbbi 78%-os városi tulajdonnal kizárólag a stadion üzemeltetésével foglalkozik a jövőben, míg a 78%-ban egyetemi tulajdonú MSE Kft. a stadionhoz kapcsolódó sportdiagnosztikai, fitnesz és más egészségfejlesztési tevékenységeket koordinálja. Ezzel a lépéssel és a kialakuló szolgáltatásokkal, oktatási és kutatási tevékenységgel a debreceni Nagyerdei Stadion modellértékű multifunkcionális és fenntartható, egészségtudatos létesítmény kategóriába léphet.

Áprilisban két magyar, közelebbről debreceni tagja lett az európai doktorandusz szövetség héttagú elnökségének. Az EURODOC luxembourgi közgyűlésén Kőmíves Péter Miklóst, az Egyetemi Doktorandusz Önkormányzat elnökét kincstárnoknak, Kövér Lászlót, a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságának korábbi elnökét pedig elnökségi tagnak választották – jelentette be Körösparti Péter, a DEHÖK elnöke.

Első alkalommal tart dolgozói napot a Debreceni Egyetem. A programra június 10-én, pénteken a Nagyerdei Stadionnál, a HALL-ban és az előtte lévő rendezvénytéren kerül sor.

2012 óta tervezünk egy ilyen közösségi programot az intézmény valamennyi dolgozója és családtagja számára, de eddig nem sikerült megszervezni. A dolgozói napon a szükséges ellátási szint biztosítása mellett minden dolgozó számára munkaidő-kedvezményt biztosítunk- tájékoztatott Bács Zoltán kancellár. A Nagyerdei Stadion környezete – jó idő esetén az Állatkerttel és a Víztoronnyal – számos kiváló szórakozási lehetőséget nyújt, a legkisebbeket gyermekprogramokkal, míg a felnőtteket Wellhello-koncerttel, főzéssel, sportprogramokkal várjuk

– ismertette. A részletes programról a dolgozók az egyetemi hírlevélből értesülhetnek majd – tette hozzá Mészáros József kabinetfőnök.

unideb.hu