Nagy az érdeklődés Ázsiából a debreceni képzések iránt

Egyetem

Vietnami és pakisztáni delegáció látogatott szerdán a Debreceni Egyetemre. Mindkét ország érdeklődik az intézmény sokszínű képzései iránt.

– A Debreceni Egyetemnek különösen jó híre van Vietnamban, minőségi oktatási központként tartják számon, ahol versenyképes diplomát kapnak a hallgatók – szögezte le Nguyen Thanh Tuan, Vietnam magyarországi nagykövete a szerdai látogatáson.

– Jelenleg 149 vietnami hallgató tanul a Debreceni Egyetemen, zömében az orvostudományi képzéseken, ám egyre több hallgató jelentkezik műszaki, agrár és természettudományos képzésekre – ismertette a négyfős delegációt fogadó Bartha Elek rektorhelyettes.

A vietnámi nagykövet a két ország kapcsolatáról szólva elmondta: Magyarország és Vietnám régóta baráti viszonyban van, ennek jegyében a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram részeként a következő tanévben száz vietnámi diák érkezhet a magyar egyetemekre. Nguyen Thanh Tuan szerint országa fejlődésében különösen nagy szerep jut a jól képzett munkaerőnek, amihez a Debreceni Egyetem is hozzájárul, ezért reményét fejezte ki, hogy tovább növekedhet a Debreceni Egyetemen tanuló diákok száma, illetve közös projektekben is együttműködhetnek a jövőben.
Pakisztánból háromfős delegáció érkezett szerdán a Debreceni Egyetemre, hogy tájékozódjon a képzési lehetőségekről, illetve elősegítse az egyetemek közötti közvetlen kapcsolatok kialakítását.

Mukhtar Ahmed, a pakisztáni Felsőoktatási Bizottság elnöke országát bemutatva kiemelte: nagy és népes ország Pakisztán, ahol a lakosság jelentős része fiatal, ezért tartják fontosnak a felsőoktatást. Számos országgal van kutatási együttműködésük, ám szeretnének nyitni a kelet-közép európai országok felé is.

Szilvássy Zoltán rektor a küldöttség érdeklődésére elmondta: a Debreceni Egyetem együttműködései három fő pilléren nyugszanak, nemcsak az oktatási szereplőkkel, hanem ipari partnerekkel és a helyi önkormányzattal is kiváló a kapcsolat. A klaszterstruktúrának köszönhetően pedig több száz ipari partnerrel működik közre az egyetem mások mellett az egészségipar, gyógyszeripar, agrárium, funkcionális élelmiszergyártás területén.

A pakisztáni delegáció vezetője különösen impresszívnek nevezte a Debreceni Egyetem modelljét, és bízik abban, hogy a jövőben hallgatói-oktatói csereprogramokat, illetve közös kutatásokat is megvalósíthatnak majd az intézménnyel. Az ázsiai országból a 2016/2017-es tanévben 80 diák érkezhet magyar egyetemekre az államközi ösztöndíjprogram révén.