Folytatódik a Science Café

Egyetem

Az idei első rendezvényen vadászbalesetek, vadőrök, vadorzók, orvhalászok, orvvadászok kerülnek terítékre az egyetem tudományos előadássorozatában.

 

„Vadászok, halászok a büntetőjog hálójában” címmel Elek Balázs egyetemi docens, az Állam- és Jogtudományi Kar Büntető Eljárásjogi Tanszékének vezetője tart előadást, ahol mindent megtudhat a közönség az orvhalászatról és –vadászatról, valamint azok „jutalmáról”, a kiérdemelt büntetésről.

 

Kevés olyan foglalatosság van, amit ennyire eltérően ítélnének meg az emberek. Vannak, akik teljesen elutasítják magát a vadászatot, pedig a vadgazdálkodásban néha elengedhetetlen egy-egy állat kilövése. És vannak olyanok is, akik valamilyen romantikus, betyáros dolognak tekintik az orvvadászatot, és így nem is ítélik el az elkövetőket. A módszereknek csak a képzelet szab határt: a klasszikus hurok alkalmazásától a lépre-csaláson át még jet-skivel is vadásztak már vadkacsára. Kevesen tudják, hogy még Shakespeare is űzte az orvvadászat „nemes” mesterségét szabadidejében, ami miatt aztán gyakran menekülni, bujdosni kényszerült. Vadászbalesetekre pedig még történelmi példa is akad, elég, ha Zrínyire és a vadkanra, vagy akár Árpád-házi Szent Imre herceg halálos vadászbalesetére gondolunk.

– Mindkét oldalt meg kell ismerni ahhoz, hogy ítélkezni tudjunk, vagy véleményt alkothassunk – mondta az unideb.hu portálnak Elek Balázs egyetemi docens, az Állam- és Jogtudományi Kar Büntető Eljárásjogi Tanszékének vezetője. A Debreceni Ítélőtábla Büntetőtanácsának elnöke civilben egyébként szenvedélyes vadász, ezért is kutatja a vadászathoz kapcsolódó hazai bűncselekményeket, amelyekről már négy kötetet is megjelentetett. Kiadványain túl legnagyobb trófeája egy vadászaton elejtett szarvasbika volt. Természetesen csakis legálisan.

Időpont: 2016. január 27. (szerda) 17 óra
Helyszín: Fórum Bevásárlóközpont, Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)