Középpontban a K+F+I ösztönzése

Egyetem

A Természettudományi Karok Dékáni Kollégiuma a Debreceni Egyetemen ülésezett. A találkozón Pálinkás József, az NKFIH elnöke is előadást tartott.

Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának dékánja házigazdaként köszöntötte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem természettudományi karának vezetőit az idei dékáni kollégiumi ülésen, pénteken Debrecenben. A találkozón a tudományág legaktuálisabb kérdéseit tekintették át a vezetők.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke Új horizontok a hazai K+F+I ösztönzésében című előadásában kiemelte, hogy csak akkor lehet versenyképes a gazdaság, ha fejlődik a magas hozzáadott értékű ágazatokban.

– Értékteremtő, versenyképes K+F tevékenységre van szükség, amely társadalmi és gazdasági célokat is szolgál. Ehhez többek között versenyképes tudományos háttér, kiváló kutatók és fejlesztők, valamint korszerű infrastruktúra szükséges – sorolta Pálinkás József.

Az elnök hangsúlyozta: ugyanolyan fontosak az akadémiai-egyetemi és a vállalati kutatások, az alapkutatásoknak tudományos szinten kell megtérülniük, míg az alkalmazott kutatásoknak a piacon kell megállni a helyüket.

Pálinkás József beszélt a K+F+I versenypályázati rendszerének megújításáról, aláhúzva, hogy az intézményeknek törekedniük kell a feladatorientált szemlélet kialakítására, a kutatási eredmények hasznosulási arányának javítására, valamint a megfelelő partnerség kialakítására a gazdasági szereplőkkel.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora Merre megy a felsőoktatás című előadásában a kutatás és innováció fontosságára hívta fel a dékánok figyelmét, kiemelve a vállalati és intézményi kapcsolatrendszer meghatározó szerepét.

– Fontos, hogy fókuszáljuk az egyes egyetemek kutatás-fejlesztési tevékenységét, és az intézmények között K+F+I hálózatot alakítsunk ki. A Debreceni Egyetem például az egészségipart jelölte meg fókuszterületként. Az intézmény kiterjedt képzési és kutatási spektrumának köszönhetően valamennyi részterület: betegellátás, élelmiszeripar, gyógyszeripar, gyógyturizmus, orvosi műszergyártás rendelkezésünkre áll – magyarázta Szilvássy Zoltán.

A rektor hozzátette, hogy a munka meghatározó eleme a részletes kutatásegyeztetés a térség ipari szereplőivel, hiszen e nélkül nem tudnának valós igényeket kiszolgálni.

Maticsák Sándor, a Debreceni Egyetem tanárképzési főigazgatója a tanárképzés aktuális kérdésiről tartott előadásában vázolta az elmúlt évek tendenciáit, bemutatta a diszciplináris és tanárképzés viszonyának alakulását, illetve beszélt a főiskolai és egyetemi tanárképzés szétválasztásának feladatáról.