Új tanév – újdonságokkal

Egyetem

Több mint kétezer diáknak csengetnek be a Debreceni Egyetem újonnan megalakult többcélú gyakorlóiskolájában.

Szeptember elsején már a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájában kezdhetik meg a tanévet a korábbi és az újonnan belépő „aranyosok”, „kiskossuthosok” és „nagykossuthosok”. Az Oktatási Hivatal augusztus 1-jén bejegyezte az új intézményt, melynek vezetésével Miklósvölgyi Miklóst – a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának korábbi igazgatóhelyettesét – bízta meg az egyetem rektora az oktatásért felelős miniszter egyetértésével. A megbízott igazgató a posztra kiírt nyilvános pályázat végéig, de legfeljebb 2016. július 31-ig tölti be tisztségét.

Munkáját közvetlenül hat megbízott igazgatóhelyettes segíti: Demeter Józsefné tanárképzési igazgatóhelyettes, Denichné Hajdu Mónika Tímea általános igazgatóhelyettes, Szabó Gáborgazdálkodási igazgatóhelyettes, továbbá Ágoston Tamás általános iskolai igazgatóhelyettes a „Kiskossuthban”, Kirsch Éva gimnáziumi igazgatóhelyettes és Kovács Andrea általános iskolai igazgatóhelyettes az „Aranyban”.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015 júniusában jelentette be, hogy támogatja a Debreceni Egyetem szenátusának májusi döntését miszerint: a gyakorlóiskolák megtartása érdekében az Arany János Gyakorló Általános Iskolát, a Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolát, valamint a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumot összeolvasztja Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája néven. Az átalakításra azért volt szükség, hogy az intézmény gyakorlóiskolái együttesen meg tudjanak felelni a gyakorlóiskolai feltételeknek, miközben szakmai önállóságuk nem sérül.

A többcélú intézmény vezetője, Miklósvölgyi Miklós levélben tájékoztatta a szülőket a változásokról: „Az új iskolavezetés a tantestülettel együtt arra törekszik, hogy az új gyakorlóintézmény megfeleljen a tanárképzés megváltozott szabályainak, ugyanakkor a gyerekek, diákok az iskolai munkájukban semmiféle hátrányt jelentő változást, nehézséget ne érzékeljenek a szervezeti átalakulás miatt. Az új intézmény célja, feladata nem is lehet más, mint hogy az adott lehetőségek között megőrizze a múltból mindazt, ami értéket jelent, és az új keretek között, az egységben lévő lehetőségeket kihasználva arra törekedjen, hogy a város és a régió legnépszerűbb, legeredményesebb oktatási intézményei közé tartozzon.”

A szeptember 1-jei első tanítási napot 2015. augusztus 31-én (hétfőn) az új intézmény tanévnyitó ünnepségei előzik meg: 16:30-tól a Csengő utcai (Kossuth-gimnázium), 17:00-tól a Kossuth utcai („Kiskossuth”), 18:00-tól pedig a Hajó utcai („Arany”) épületben. A tanévnyitóra, tankönyvosztásra és az iskola működésére vonatkozó további információk hamarosan az iskola új honlapján lesznek elérhetők a www.kossuth-gyakorlo.unideb.hu-n.