Vidéki egyetemek: első a DE

Egyetem

A világ 600 legjobb egyeteme közé került a Debreceni Egyetem az URAP rangsorán. Az intézmény 42 helyezést javított tavalyi eredményén.

A University Ranking by Academic Performance (URAP) élén – csakúgy, mint az előző tanévben – a Harvard áll. A rangsort a 2013-ban publikált, a Web of Science indexen szereplő tudományos cikkek és az azokra való hivatkozások száma, a tudományos tevékenység (konferencia-előadások, beszélgetések stb.), illetve a külföldi egyetemekkel együttműködésben született tudományos publikációk száma alapján állítják össze.

A URAP legfrissebb 2014-15-ös egyetemi rangsorában tizenegy magyar egyetem jutott be a legjobb kétezer közé, de a legjobb hatszázban csak három hazai intézmény kapott helyet. A Debreceni Egyetem az elmúlt tanévhez képest 42 helyet javítva az 522. helyen végzett. Ezzel az eredménnyel megelőzte Semmelweis Egyetemet, amely az 591. helyre csúszott idén (a tavalyi 565-ről), de a hazai címvédő Eötvös Loránd Tudományegyetem is öt helyet rontott a tavalyi teljesítményén (513.).

A Szegedi Tudományegyetem a 648., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig a 782. helyig jutott. A kétezres listán szerepel még a Pécsi Tudományegyetem (877.), a Pannon Egyetem (1322.), a Szent István Egyetem (1496.), a Közép-európai Egyetem (CEU) az 1630., a Budapesti Corvinus Egyetem az 1727., a Miskolci Egyetem pedig az 1982. helyen végzett.

Az összesített rangsorban a második a Torontói Egyetem, a harmadik az Oxford, a negyedik a Johns Hopkins University, az ötödik pedig Cambridge lett.