KülDEtés a jövőbe

Egyetem

Nyolcadik alkalommal vesz részt a Virágkarneválon a Debreceni Egyetem. Az idei kocsin a „Vissza a jövőbe” című filmmel népszerűsíti a tudományt az intézmény.

Egy hóbortos feltaláló, egy Albert Einstein névre hallgató kutya, egy tettre kész fiatal utazó és egy időgéppé alakított autó – ezek az idei egyetemi virágkocsi kulcsfigurái, amelyek hungarocellből kifaragva, már csak az élővirág díszítésre várnak.

– Bár az egyetem hallgatói még nem hoztak létre időgépet, a diákok nemzetközi hírű professzoraik segítségével évről-évre kiváló eredményeket érnek el az innovatív fejlesztések területén, például a sűrített levegővel hajtott autók, a pneummobilok versenyén. Ezt az innovatív szellemet jeleníti meg az intézmény virágkompozíciója is – mondja Rőfi Mónika a Debreceni Egyetem Rektori-Kancellári Kabinet  hivatalvezetője.

Hozzátette: az idei egyetemi virágkocsi alapötletét az adta, hogy ebben az évben van a világhírű fizikus, Einstein halálának 60. évfordulója, a trilógia első epizódját 30 éve mutatták be, és a film főszereplője éppen 2015-be érkezik időgépével a történetben. Ráadásul, amit a feltaláló tanácsol az ifjú Marty-nak, az a Debreceni Egyetem diákjai számára is megfontolandó üzenet, miszerint:„A sorsotok nincs megírva előre. Senkié sem! A sorsotokat magatok alakítjátok. Úgy csináljátok, hogy jó legyen!”

A Vissza a jövőbe trilógia a filmtörténelem meghatározó sci-fi komédiája, melynek első epizódja 1985-ben, éppen 30 évvel ezelőtt hódította meg a mozikedvelők szívét. A virágkocsin az időgép működésének pillanatai elevenednek meg, amikorDoki, a hóbortos feltaláló megmutatja Martynak az időáramköröket és találmányát, az időutazást lehetővé tévő fluxuskondenzátort, majd a távirányító segítségével beprogramozza az időgéppé átalakított DeLorean-t. Ennek segítségével utazgat az időben Marty McFly, aki egyszer csak 2015-ben találja magát.

A kompozíciót Pikó Sándor grafikusművész önti formába, aki harmadik alkalommal készíti el az egyetem virágkocsiját: 2012-ben a Mókusok a Nagyerdőn című jelenetet, 2014-ben pedig a répamesét alkotta meg. A munkát már hetekkel ezelőtt elkezdték, a dekorációhoz ezúttal is több százezer virágot használnak fel.

A karneváli programok sokaságát a virágkocsik és a színpompás együttesek menete mellett már évek óta színesíti a kora reggeli biciklis felvonulás, melyhez idén újdonságként a Debreceni Egyetem is csatlakozik. A programon az egyetemi polgárok és családtagjaik egyetemi pólót viselnek majd az egységes megjelenés érdekében. A felhívás ide kattintva érhető el.