Mocsai Lajos

Botrányos események a Debreceni Egyetemen – “Mocsai Lajos ne legyen díszdoktor!”

Egyetem

Bár az előterjesztést első körben leszavazták, egyéni indítvánnyal még sikerülhet a terv.
Felháborodást keltett a Debreceni Egyetem (DE) tekintélyes tudományos  munkássággal bíró tudósai, professzorai és tanszékvezetői körében, hogy az intézményben tiszteletbeli doktorrá kívánják avatni Mocsai Lajost, akit tavaly vitatott körülmények között neveztek ki a Testnevelési Egyetem rektorává, s aki nem rendelkezik jelentős tudományos teljesítménnyel.

A nol.hu értesülése szerint az egykori kézilabda szövetségi kapitány díszdoktorrá való kinevezését Szilvássy Zoltán rektor terjesztette elő, ám a véleményező testületként eljáró doktori és habilitációs tanács az előterjesztést 9-1 arányban leszavazta. A Mocsai ellen szavazókat az motiválhatta, hogy rossz fényt vetne az intézményre, ha politikai nyomásra kellene valakit díszdoktorrá avatni, hiszen Mocsai Lajos nevéhez nem fűződik kiemelkedő tudományos tevékenység.

A NOL úgy tudja, az ügy még nem zárult le, mert újabb próbálkozás történt a szándék megvalósítására: most úgynevezett egyéni előterjesztés formájában terjesztik a szenátus elé szó szerinti formában ugyanazt az előterjesztést, amit a doktori és habilitációs tanács már elutasított. Információink szerint az előterjesztő Borbély Attila egyetemi tanár. A kérdés a szenátus június 25-i ülésén kerül napirendre.