Nappal Nap nélkül

Egyetem

Legközelebb 2022-ben lehetünk egy olyan napfogyatkozás szemtanúi, mint amilyet március 20-án, pénteken figyelhetünk meg Debrecenben.

Mintegy 60 százalékos részleges napfogyatkozást láthatnak azok, akik pénteken háromnegyed tizenegy körül feltekintenek az égre.

– Ez a napfogyatkozás Európa nagy részén részleges lesz, csak az Atlanti-óceán északi területén, a Feröer-szigetek térségében sötétedik be teljesen az égbolt. A hatvan százalékos arány azt jelenti, hogy, akik nem figyelik kifejezetten, azok a fényviszonyok változásából nem fogják észrevenni a jelenséget, ahhoz legalább 80 százalékos csökkenés szükséges. Évente átlagosan két napfogyatkozás van a Földön, de ezek többsége Magyarországról nem látható – magyarázza Szabó Gergely, a Debreceni Egyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének adjunktusa.

Napfogyatkozásról akkor beszélhetünk, amikor a Nap, a Hold és a Föld egy vonalban áll, és a Hold kitakarja a Napot. A jelenség létrejöttét az teszi lehetővé, hogy a két égitest látszólag azonos méretű, bár a Nap 400-szor nagyobb, mint a Hold, ugyanakkor 400-szor messzebb is van – teszi hozzá a szakember.

A Hold elliptikus pályán mozog, ha pont olyankor van napfogyatkozás, amikor tőlünk távolabb áll, akkor nem tudja a teljes Napot kitakarni, ilyenkor beszélünk gyűrűs napfogyatkozásról.

Azt már az ókorban is felfedezték a tudósok, hogy 18 évente ugyanolyan sorrendben követik egymást a nap- és holdfogyatkozások, de pontos méréseket csak a newtoni fizika, illetve Einstein relativitás elmélete óta tudnak végezni a kutatók.

A pénteki napfogyatkozás Debrecenben 9 óra 43 perckor kezdődik, 10 óra 52 perckor éri el maximumát és 12 óra 3 percig tart. Védőfelszerelés nélkül senkinek sem ajánlják a jelenség megtekintését, mert a Nap maradék 40 százalékos ereje is komoly szemkárosodást okoz.

– Kizárólag erre a célra gyártott napfóliás védőszemüveggel vagy hegesztőüveggel nézzük, illetve közvetett módon: egy lyukas karton segítségével kivetíthetjük a falra, vagy a földre a Nap képét. Ebben az esetben minél nagyobb, legalább A/3-as méretű lapot használjunk, és egy néhány milliméter átmérőjű kör alakú lyukat vágjunk a közepébe, így egy-két méteres távolságába kivetítve követhetjük a Nap fogyását, és biztonságosan megmutathatjuk a jelenséget gyermekeinknek is – javasolja Szabó Gergely adjunktus.

unideb.hu