Határokon átívelő kapcsolatok

Egyetem

Finn, német, olasz, valamint török diákokat és tanárokat látott vendégül egy héten át az egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája.

Az intézmény 2002 óta vesz részt a Comenius programban, kezdetben Németországgal és Lengyelországgal együttműködve. Partnereik száma azóta folyamatosan bővül, összesen tizenkét külföldi és egy magyar iskolával dolgoztak már eddig együtt más-más témában.

Ezúttal „Generációk közötti híd” címmel indítottak akciót, mellyel – az iskolákban és azokon kívül – az érintettek szociális és állampolgári kompetenciáit szeretnék erősíteni. A diákok megvizsgálják az aktuális demográfiai trendeket és hatásaikat, valamint összehasonlítják az országaikban érvényben lévő, az idősödő munkavállalók védelmére hozott állami intézkedéseket.

A program célja, hogy erősítsék a fiatalok és az idősek kapcsolatát, felhívják a figyelmet az idősek iránti érzékenység és tisztelet meghatározó szerepére, illetve kiemeljék a gondoskodás fontosságát.

A programban részt vevők kapcsolattartását, munkáját segítik az olyan projekttalálkozók, mint amilyet a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolával közösen szervezett meg a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma. Meghívásukra 39 diák és 8 tanár érkezett Finnországból, Németországból, Olaszországból és Törökországból Debrecenbe március 6-án.

Az egyhetes programsorozat részeként a közép-, és általános iskolás tanulók, illetve tanáraik csütörtökön a Debreceni Egyetemre is ellátogattak, ahol az intézményről hallottak angol nyelvű előadást.

– Mivel a Debreceni Egyetem Magyarország legnagyobb felsőoktatási intézménye, ezért fontosnak tartottuk, hogy vendégeink megismerjék az intézményt, és annak idegen nyelvű képzéseit – tájékoztatott Kovács Árpádné, a Balásházy Szakközépiskola igazgatója.

Az egyhetes találkozó alatt főként a magyar kultúrát bemutató programokon vettek részt a külföldi látogatók.

unideb.hu