Ösztöndíj a legjobbaknak

Egyetem

A Debreceni Egyetem 50 hallgatója részesült Klebelsberg ösztöndíjban. A támogatást tanári szakon tanulóknak ítélte oda a szaktárca.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjak elismerő okleveleit 2015. február 9-én, Budapesten. A havonta 25, 50, illetve 75 ezer forintos ösztöndíjat az osztatlan pedagógusképzésben részt vevő hallgatók kaphatják.

– Az ösztöndíj célja, hogy akik tanárnak jelentkeznek, azok jobb tanárok legyenek, és tényleg tanítsanak. Önök a jövő tanárai. Egy új tanárnemzedék első tagjai. Jó döntést hoztak: a tanárszakokon magas színvonalú képzések biztosítják, hogy olyan tudást szerezzenek, amely képessé, alkalmassá teszi Önöket arra, hogy jó tanárok legyenek. Ne torpanjanak meg, haladjanak végig kitartóan ezen az úton – mondta beszédében Balog Zoltán.

A miniszter kiemelte: azért hozták létre a Klebelsberg ösztöndíjat, hogy megerősítsék a pedagógusok hivatásának megbecsülését, a nélkülözhetetlen tudást és tudni akarást, amivel csak a pedagógusok rendelkeznek.

– A pedagógus életpálya modell még vonzóbbá tette a képzést, ami a Debreceni Egyetemen az osztatlan tanárképzési szakok beindításával dinamikusan fejlődik. Népszerűségét pedig az is mutatja, hogy egyetemünk négy karáról (Bölcsészettudományi Kar, Informatikai Kar, Természettudományi és Technológiai Kar, Zeneművészeti Kar) 50 hallgató nyerte el a Klebelsberg ösztöndíjat – fogalmazott az ünnepséget követően Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

– Őszintén reméljük, hogy az osztatlan képzés már most is látható népszerűségéhez ez az ösztöndíj is jelentős mértékben hozzá fog járulni, s jövőre még több hallgatónk veheti át oklevelét a minisztertől – mondta az unideb.hu portálnak Maticsák Sándor Tanárképzési főigazgató

Az osztatlan pedagógusképzésben részt vevő egyetemi és főiskolai hallgatók közül a havi 25, 50 és 75 ezer forintos ösztöndíjakban az 570 pályázó közül összesen 516-an részesülnek, közülük 50-en a Debreceni Egyetem hallgatói. Elbíráláskor a fő szempont a hiányszakok pedagógusigénye mellett a felvételi eredmény, a munkavállalási régió érintettsége és a szociális helyzet volt.

Ez az összeg az első két félévre jár, utána a kreditindex alapján határozzák meg a juttatást. Ha valaki jól teljesít, tanulmányai teljes idejére megkaphatja az összesen 3,5 millió forintot.

A Debreceni Egyetem ösztöndíjasainak névsora itt olvasható.

 

Forrás: kormany.hu
Fotó: Emmi, magánarchívum