Nemzetközi anglisztikai találkozó

Egyetem

A Magyar Anglisztikai Társaság (HUSSE) január 29. és 31. között a Debreceni Egyetemen rendezi 12. országos konferenciáját.

Az 1993-ban alapított, debreceni bejegyzésű szervezet az angol nyelvű stúdiumok széles skáláját öleli fel az irodalom- és történelemtudománytól kezdve a nyelvészeten keresztül a szakmódszertanig, jelenlegi elnöke Séllei Nóra, a Debreceni Egyetem professzora. Az angol nyelvű konferencián tizenkét országból mintegy kétszáz szakember vesz részt.

A Magyar Anglisztikai Társaság kétévente sorra kerülő konferenciáján adják át az Országh László-díjat, amely a magyarországi anglisztika legrangosabb kitüntetése.

Országh László az 1957-ben újjáalapított debreceni Angol Tanszék professzora volt, akire nemcsak mint kitűnő szótárszerkesztőre emlékezünk, hanem mint a hazai amerikanisztika megteremtőjére is, Országh László írt először magyar nyelvű amerikai irodalomtörténetet. A díj presztízsét növeli, hogy csak kétévenként adományozzák, minden alkalommal két kollégának, akik a hazai anglisztikában olyan tudományos teljesítménnyel büszkélkedhetnek, hogy nemzetközileg is beírták nevüket az anglisztika tudományába – tájékoztatott Rácz István, az Angol-Amerikai Intézet igazgatója. A díjátadót január 29-én 19 órától rendezik az egyetem főépületének Aulájában.

A Magyar Anglisztikai Társaság háromnapos konferenciáján nyelvészeti, irodalomtörténeti, irodalomelméleti, történet-és kultúratudományi, valamint oktatás-módszertani előadások és műhelymunkák egyaránt várják a kutatókat és a PhD-hallgatókat.

A konferencia hivatalos weboldala: http://husse2015.ieas.unideb.hu