Megújult a főépület üvegteteje

Egyetem

Több mint nyolc évtized után 150 milliós ráfordítással megújult a Debreceni Egyetem Főépületének üvegteteje.

A munkálatokkal határidőre, négy hónap alatt, balesetmentesen végeztek a kivitelező DESZIG Építőipari és Kereskedelmi Kft. szakemberei. A tetőszerkezet műszaki átadását november 26-án tartották.

A Főépület központi részén helyezkedik el az üveggel fedett Díszudvar, amelynek belső üvegezését Róth Miksa készítette, a külső, nyeregtető formájú tetőt huzalháló-betétes üveg fedte. Az időjárás viszontagságai, illetve a belső acélszerkezet kilengése miatt a tető az elmúlt évtizedekben erősen megrongálódott, balesetveszélyessé vált, több helyen beázott, ezért vált szükségessé a teljes rekonstrukció.

Az üvegtető teljes felújítása a komoly szakmai kihívás mellett rendkívüli logisztikát is igényelt, hiszen az üvegtáblák mérete egyenként 83×270 centiméter, a nyeregtető teljes cseréjéhez ezekből 240 darabot kellett beépíteni, mindezt úgy, hogy a munka során a belső díszüveg borítást megvédjék az esetleges sérülésektől. Az edzett üveglapokból összeragasztott táblák belül hővisszaverő fóliázást is kaptak, csökkentve ezzel a Díszudvar hőterhelését.  Emellett megújult az 500 négyzetméteres lemeztető is, amelyre az eddigi horganyzott lemez helyére cinklemez került. A felújítás során az elkorrodálódott acélszerkezetet megtisztították, átfestették, és kicserélték a teljes belső világítást is.

A beruházás 150 milliós költségét saját forrásból finanszírozta az egyetem – tájékoztatott Borbély Tamás, a Debreceni Egyetem Fejlesztési Igazgatóságának beruházási osztályvezetője.

unideb.hu