Orvosokat tüntettek ki

Egyetem

Állami kitüntetést kapott pénteken az egyetem Klinikai Központjának két orvosa, Orosi Piroska egyetemi docens és Nagy Andrea klinikai főorvos.

 

Batthyány-Strattmann László-díjat vett át Orosi Piroska egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kórházhigiénés Osztály vezetője pénteken az Emberi Erőforrások Minisztériumában Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkártól. A kitüntetést a sokoldalú klinikai tevékenysége, színvonalas oktató-, eredményes tudományos kutatómunkája, valamint a higiénés szakterület iránti elkötelezettsége elismeréseként adományozták a szakembernek.

A WHO kórházhigiénés irányelve 2009-ben jelent meg. Orosi Piroska nemzetközileg egységes metodikát dolgozott ki a kórházhigiéne technikájára. Vezetésével 2009-ben bevezették az új dolgozók kötelező infekciókontroll képzését. A szakember az elmúlt nyolc évben adatbázist hozott létre a kórházi fertőzésekről, korszerű sterilizáló központokat alakított ki az egyetemen, és szakmai irányításával valósult meg számos higiénés előírás és követelmény bevezetése.

Nagy Andrea, a Gyermekgyógyászati Klinika főorvosa az Emberi Erőforrások Miniszterének Elismerő Oklevelét vehette át lelkiismeretes oktató, gyógyító és tudományos munkájáért. A főorvos kezdeményezte 1999-ben régiónkban a koraszülött-szállítás megvalósítását, melynek irányítását, szervezését most is végzi.  Tavaly érték el az eddigi legmagasabb esetszámot, 760 alkalommal siettek a koraszülöttek segítségére. A Neonatológia Intenzív Osztályát 1999-től vezeti, célja, hogy a beteg, intenzív ellátást igénylő kora- és újszülöttek a legmagasabb szintű terápiát kapják. 2006 óta koordinálja az országos szintre emelkedett újszülött- és csecsemőkori agysebészeti esetek ellátását szorosan együttműködve az idegsebészekkel. Munkájának eredményeként javult a koraszülöttek és újszülöttek terápiájának eredményessége.

 

unideb.hu