Innovatív megoldásokat keresnek

Egyetem

Egy szabadalmi bejelentés is előkészítés alatt áll abban a projektben, melyet a két intézmény tavaly indított Fenntartható energetika megújuló energiaforrások optimalizált integrálásával címmel. Kutatási eredményeiket 2014. október 9-10-én, a DEnzero nemzetközi konferencián ismertetik. A kétnapos tanácskozáson emellett 24 tudományos előadás hangzik el a témában és félszáz kiállító cég mutatja be a legmodernebb berendezéseket és technológiákat.

Az Európai Parlament és a Tanács Irányelve szerint 2020. december 31-ig valamennyi új épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie. Az Unió teljes energiafogyasztásának ugyanis 40 %-a az épületekkel kapcsolatos és mivel az építőipar volumene folyamatosan nő, ez az energiafogyasztás további növekedésével jár. Az Unió energiafüggőségének és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez kiemelten fontos az energiafogyasztás visszaszorítása és a megújuló forrásból származó energia minél nagyobb arányú felhasználása az épületekben.

A Debreceni Egyetem és a Győri Széchenyi István Egyetem 2013-2014-ben konzorciumban valósítja meg a “Fenntartható energetika megújuló energiaforrások optimalizált integrálásával” c. TÁMOP-4.2.2.A-11/KONV-2012-0041 sz. projektet. A két egyetem kutatói olyan innovatív megoldások kidolgozását tűzték ki célul, melyek lehetővé teszik a közel nulla energiaigényű épületek megvalósítását. A kutatás több szakterületre terjed ki: energiaellátás, mechatronika, környezetvédelem, jog, mezőgazdaság, társadalomföldrajz. A projekt megvalósításán több mint 110 kutató dolgozik 11 munkacsoportban, többségük fiatal szakember.

A kutatások eredményeit konferenciákon, illetve szakfolyóiratokban publikálják, ezzel a két egyetem hazai és nemzetközi tudományos elismertsége növekszik. Több doktori disszertáció is készül a témában, és egy szabadalmi bejelentés is előkészítés alatt áll: az Intelligens épületek munkacsoport kutatói “Napenergiával működő felülethűtő, hőhasznosítóval” munkacímmel dolgoztak ki innovatív megoldást.

A projektben számos külföldi kutató is részt vesz Nagy-Britanniából, Olaszországból, Dániából, Izlandról, az Egyesült Államokból, Romániából, Szlovákiából, Japánból. Tanácsadóként több a megújuló energiaforrások, illetve az épületenergetika és az energiaellátás területén működő cég szakembere is közreműködik a munkában. A konzorcium emellett több külföldi egyetemmel kötött együttműködési megállapodást közös pályázatban való részvételre a HORIZON 2020 pályázati kiírásban.