Középpontban a szív – 70 szakemberrel

Egyetem

Ezernél is többen vettek részt szombaton a Szívünk Napja szűrővizsgálatain. Kirívó esetek is voltak a páciensek között: 210-es vérnyomást is mértek.

„Szívünk az életünk” jelmondattal rendezték meg a szív világnapi rendezvénysorozatot, melynek részeként szombaton a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai Klinikája és a Kenézy Kórház kardiológiai járóbeteg részlegének mintegy 70 szakembere várta szűrővizsgálatokkal és konzultációval az érdeklődőket a Fórum bevásárlóközpontban.

A jelenlévőknek először egy mérőfüzetet kellett kitölteniük életkoruk, testsúlyuk és magasságuk megadásával, majd ingyenes vérnyomás-, vércukor- és koleszterintszint-mérésen vehettek részt. Ha az egészségügyi szakdolgozók kiugró értéket tapasztaltak, orvosi konzultációra is lehetőség nyílt, és indokolt esetben a helyszínen EKG-t is végeztek. Aki pedig további kivizsgálásra szorult, azt szakrendelésre irányították.

A több mint ezer elvégzett szűrővizsgálatot követően mintegy 50 alkalommal egészült ki a szűrés EKG-val is. Kirívó esettel is találkoztak a szakemberek: 210-es vérnyomásértéket is mértek, illetve a normál éhgyomri cukorérték háromszorosát is tapasztalták – tudtuk meg Horváth Ildikótól, a Debreceni Egyetem Kardiológiai Klinikájának főnővérétől.

A szűréseken túl a jelenlévők előadásokat hallhattak a megelőzés és a sport szerepéről, illetve a nők szívbetegségéről, a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete a Teddy Maci Kórházzal képviseltette magát, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) pedig újraélesztési bemutató tartott. Győrfi Pál az OMSZ szóvivője egy olyan speciális, úgynevezett transztelefonikus EKG-t mutatott be, amelynek segítségével az EKG saját kezűleg elkészíthető, és vezetékes- vagy mobiltelefonon keresztül továbbítható az kardiológiai értékelő központba.

A szív világnapját 2000 óta a Kardiológiai Világszövetség kezdeményezésére szeptember utolsó hétvégéjén a világ számos országában rendezik meg.