Robert Mugabe zimbabwei diktátor

37 év után lemondott Mugabe, a zimbabwei diktátor

Világ

Bár vasárnap a várakozásokkal ellentétben nem mondott le Robert Mugabe zimbabwei diktátor, kedden egy levélben jelentette be, hogy visszavonul.

Levélben jelentette be kedden a parlamentnek Robert Mugabe, Zimbabwe diktátora, hogy 37 év után lemond önként az ország vezetésétől – olvasható a The Guardian cikkében.

Robert Mugabe ellen a zimbabwei hadsereg puccsot indított november 14-én, vasárnap viszont, mikor a diktátor tévés beszédet tartott, a várakozásokkal ellentétben nem jelentette be lemondását.

A keddi bejelentés épp akkor érkezett, mikor a parlament az elnök tisztségétől való megfosztásáról tárgyalt.

A képviselők kitörő örömmel fogadták a hírt:

Harare, a főváros utcáin is nagy volt az ünneplés a lemondás hírére:

Robert Mugabe 37 évig vezette Zimbabwét, uralkodása alatt az ország nem sokat fejlődött gazdaságilag.

 

A 93 éves diktátor az 52 éves feleségét, Grace Mugabét szánta utódjául (akit a lakosság nem kedvel), emiatt távolította el a diktátor a helyettesét, Emmerson Mnangagwa alelnököt a hatalom közeléből, azzal vádolva, hogy puccsot készít elő ellene. Mnangagwa egyébként a kormányzó Zanu-PF párt elnöke lett, erre posztra nagy többséggel választották meg nemrég.

A hadsereg már korábban bejelentette, nem kívánnak hatalomban maradni, és szerintük Manangagwának kellene vezetnie az országot a továbbiakban. A puccs óta Mugabe és neje, valamint bizalmasai házi őrizetben voltak.

Hivatalos utód még nincs, de Mnangagwa utódlásáról már kész tényként beszélnek.

Az Index cikke szerint Theresa May brit miniszterelnök már gratulált a lemondás hírére, szerinte Mugabe visszavonulása óriási lehetőséget adhat Zimbabwénak a felzárkózásra, a gazdaság újjáépítésére egy legitim kormány alatt. Ehhez minden segítséget megadnak – ígérte a brit kormányfő.