Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin

Uráli cuvée – olvasói levél

Vélemény

Szeretem a cuvée-t. Úgy általában. Mielőtt pohárba tölteném a bort – még józanul – meg kell tankolnom az autómat. Az autó tankján tanksapka, az üzemanyag árán benzinsapka. Az egyiknek van funkciója, a másiknak van oka, célja.

Igazából nem a cuvée kóstolás miatt ragadtam klaviatúrát, jobban izgat most az üzemanyag ár sapkája. Miért is van szükség ár sapkára? Köztudott, hogy mi az oroszoktól ötöd áron vesszük az olajat. Ezt maga Putyin mondta a nagyon hosszú asztalnál, majd intett Viktornak: na davaj!

Aztán kiderült, hogy mégsem ötödáron kapjuk. Annyiért a fehéroroszok kapják, ők mégis csak a mi kutyánk kölykei. Pontosabban a Putyiné! Hogy mi mennyiért kapjuk? Majd megtudjuk 30 év vagy 50 év múlva! De akkor már kit érdekel? Talán már olaj sem lesz, de az biztos, hogy nem lesz energia hordozó. Sapka pedig már csak a mi fejünkön lesz. Már aki megéri a 30 vagy 50 év elteltét és még érdeli az egykori olajár.

Aztán azt is megtudtuk, hogy az orosz olaj egy különleges olaj. Egy „mischung” hogy azt (ne) mondjam, egy cuvée. Egy valóságos Ural Cuvée. Különleges tulajdonsága, hogy a magyar kőolajfeldolgozó csak az Ural Cuvée-t tudja feldolgozni. Mert a MOL kezelésében lévő üzem csak erre alkalmas. Ezt egy közepes képességű olajipari szakmunkás sem hiszi el, mert a Százhalombattán működő Dunai Finomító ettől többre képes, szinte mindenre. Még pálinkát is tudna lepárolni, ami ugye egy magyaros virtus. Természetesen kicsit változtatni kellene a technológián, aminek van költsége. A költség természetesen a MOL költsége lenne, ami nem akarunk, mert a MOL tényleg a mi kutyánk kölyke. Vagy a másik lehetőség, talán olcsóbb is, hogy csináljunk mi magunk egy „mischung”-ot olyan olajból, ami nem a Barátság vezetéken jön. Tudunk mi bármilyen keveréket csinálni, és nem kell technológiát váltani a Dunai Finomítónak. 

Az én nagyapám egyszerű parasztember volt, egyben szőlősgazda is. Ő mindig cuvée-t csinált, mert minden bort házasított minden borral. Csak ő nem tudta, hogy cuvéet csinált. Nos, mi tudjuk, keverjük meg jól azt az olajat, és állítsunk elő ár sapka nélküli üzemanyagot, még ha nem is ötöd áron!

A hosszú asztalnál még elhangzott egy mondat, Putyin mondta Viktornak:

Иди на свое место! Вы получите один.

Ezt Brüsszel nem biztos, hogy érti, de Viktor megérti, már csak a mozdulatból, szemvillanásból is. Menj a helyedre, egyest kaptál!

Autsider