Elveszi a kormány a gépjárműadót az önkormányzatoktól – itt a megszorító csomag

Ország

Összesen 1345 milliárd forintot csoportosít át a kormány, ami a gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott alapban áll rendelkezésre – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az online kormányinfón.

A járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosítanak, abba be kell fizetni

az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét

– mondta Gulyás.

Közölte, a kormány a költségvetés alapvető átrendezéséről döntött, létrehozták a járvány elleni védekezés alapját, és létrejön a gazdaságvédelmet, a gazdaság újraindítását szolgáló alap.

Az eredményes védekezéshez szükséges források biztosítása érdekében a kormány jelentős átcsoportosításokat hajt végre, és közös teherviselésre kötelez másokat is, így a politikai pártokat, a multinacionális kereskedelmi láncokat, a bankokat és az önkormányzatokat is

– fogalmazott.

Gulyás Gergely ismertetése szerint a koronavírus-járvány elleni védekezési alapba befizetett párttámogatások 1,2 milliárd forintot tesznek ki, a multinacionális láncokat terhelő adó 36 milliárd forintot jelent, a bankoktól 55 milliárd forintot várnak.

Hozzátette:

a gépjárműadó központi költségvetésbe átirányított része idén 34 milliárd forint lesz, az önkormányzatokat arra kérik, hogy ezzel járuljanak hozzá a járvány elleni védekezéshez.

Közölte, az alapba 663 milliárd forintot tudnak biztosítani így, mivel a járvány elleni védekezés központi tartaléka 378 milliárd forint, ez azonban egy felülről nyitott előirányzat.

Jelezte, az intézkedéseknek visszamenőleges hatálya nincs, április 15-étől vagy május 1-jétől érvényesek.

1345 milliárd a gazdaság újraindítására

A gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott alapban 1345 milliárd forint áll rendelkezésre – közölte.

A miniszter kifejtette: az újraindítást, a gazdaság védelmét célzó alapnak része a központi intézményektől beszedett megtakarítás, azaz a minisztériumoktól elvont források, ami 922 milliárdot tesz ki.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap bevétele is teljes egészében idekerül, ami 423 milliárd forintot jelent. Összességében a gazdaság védelmére és az újraindításra szolgáló intézkedéseket célzó alapban 1345 milliárd forint áll rendelkezésre

– ismertette Gulyás Gergely.

Kitért arra, hogy az elmúlt hónapban azok a gazdaságvédelmi intézkedések, amelyeket a munkahelyek megőrzésére hoztak, eddig mintegy 100 milliárd forintba kerültek.

Gyurcsány: kétszer ennyi pénz kellene

A kormány által bejelenteni tervezett mentőcsomagnál kétszer nagyobb segítségre van szükség a koronavírus-járvány miatt – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szombaton, a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus kifejtette, a kabinet egy 1300-1400 milliárd forintos csomagot kíván bejelenti a jövő héten, szerintük azonban ennél jóval nagyobb, mintegy 3000 milliárd forintos segítségre lenne szükség, amely a nemzeti össztermék 7 százalékának felelne meg. Magyarország egy ilyen lépéssel az európai országok középmezőnyébe kerülne egy ekkora vállalással – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc közölte, javaslataikat húsz pontban foglalták össze, amelyek közül az első, hogy mindenkinek meg kell védeni a munkáját, akinek lehet, az állam ennek érdekében pedig adjon bérkiegészítő támogatásokat a bajban lévő cégeknek.

Kiemelte, a munkájukat elvesztőknek is meg kell kapniuk korábbi bérük 80 százalékát, az álláskeresési támogatás idejét pedig ki kell tolni 6 hónapra, vagy legalább a veszélyhelyzet végéig. Megjegyezte, a gyermekeikkel otthon maradó szülők esetében be kell vezetni a “vírusszabadságot”, amely idejére az állam fizetné a korábbi bér 80 százalékát.

A DK elnöke kezdeményezte továbbá, hogy az alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők kapjanak egyszeri 50 ezer forintos támogatást, míg a 210 ezer forint feletti nyugdíjban részesülők egyszeri 10 ezer forintot.

Gyurcsány Ferenc az egészségügyi és szociális területen dolgozóknak százszázalékos béremelést, míg a fegyveres, rendvédelmi szervek állományának újabb 500 ezer forintos támogatást kért.

Az ellenzéki politikus emellett javaslatot tett egy rezsimoratóriumra is, amelynek értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt nem lehetne kikapcsolni az alapvető közszolgáltatásokat.

Gyurcsány Ferenc az állami és önkormányzati cégeknek 400 milliárd forintos támogató programot sürgetett, míg az önkormányzatoknak 500 milliárd forintos többlettámogatást kért megnövekedett feladataik ellátására.
A DK vezetője szerint javaslataik fedezetéül az Európai Unó kétezer milliárd forintos támogatása, valamint a jegybank vagyona és – mint mondta – a pazarlás, lopás felhagyása szolgálhat.

20 százalékos béremelés a védőnőknek

Jelezte azt is: a védőnők és egészségügyi szakdolgozók

20 százalékos novemberi béremelését biztosítani fogják a pénteken bejelentett, minden egészségügyi dolgozónak járó bruttó 500 ezer forintos – várhatóan nyár eleji, június-júliusi – juttatás mellett.

Utóbbi, az egészségügyi dolgozók “heroikus küzdelmének” elismerése a központi költségvetésnek 70 milliárdos terhet jelent – tudatta.

A miniszter közölte továbbá: a kormány vasárnapi ülésén döntést hoz egy olyan gazdaságélénkítő tervről,

amely a rendszerváltás óta Magyarország történetének legnagyobb gazdasági akcióterve lesz.

Ez egyszerre fogja biztosítani a védekezéshez szükséges forrásokat és a gazdaság újraindításához feltétlenül szükséges “száz- és ezermilliárdokat” – mondta.

Arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány alatt eddig körülbelül

30 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, április elejétől a munkahelyüket elveszítők száma napi 4 ezer körüli

– közölte a Miniszterelnökség vezetője.

A 30 ezres adat ugyanakkor nem azt jelenti, hogy csak ennyien veszítették el az állásukat – hívta fel a figyelmet a miniszter, hozzátéve: a korábbi 70 ezer szabad munkahely száma 40-50 ezer közöttire csökkent.

Gulyás Gergely a legfontosabbnak továbbra is az emberi élet és egészség védelmét nevezte, hangsúlyozva, hogy az egészségügyi védekezésre a költségvetés korlátlanul biztosítja a forrásokat.

Arról is tájékoztatott, hogy a védekezéssel kapcsolatos eszközök beszerzésére eddig mintegy 380 milliárd forintot költöttek.

85 egészségügyi dolgozó kapta el a vírust

Gulyás Gergely arra a felvetésre, hogy elrendelik-e a kötelező maszkviselést közterületen, és ha igen, mikor, azt mondta: ezekben az ügyekben az operatív törzs hoz döntést, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak, illetve magyar virológus szakemberek véleményének a figyelembe vételével. Eddig ilyen javaslat nem volt – jelezte a miniszter.

Eddig 85 egészségügyi dolgozók fertőződött meg koronavírussal

– közölte egy további kérdésre.

A miniszter arról, hogy akár két napot is várni kell, amíg a mentők kimennek egy tesztet elvégezni, azt mondta: az elvégzett tesztek száma radikálisan megnőtt, két hete még jóval tízezer alatt volt, mára el fogja érni a húszezret. Itt is a WHO ajánlásait követik – rögzítette.

Arról, hogy látnak-e reális veszélyt, hogy a koronavírus-törvény miatt újabb hetes cikkelyes eljárás indul Magyarország ellen, illetve hogy a Fideszt kizárják az Európai Néppártból, úgy vélekedett: megszokták az elmúlt években, hogy

sokak hobbijává vált, Magyarországot szidni, rágalmazni, valótlan állításokkal illetni. Ezzel együtt tudnak élni

– mondta, hozzátéve: azt szokatlannak tartják, hogy egy válsághelyzetben, amikor nem csak Magyarország, hanem a kontinens egésze rendkívüli nehézségekkel szembesül, akkor is velünk foglalkoznak. Továbbra is csak azt tudják kérni, ne ezt tegyék. Ha vannak a viták, készek arra, hogy ezeket lefolytassák a járványügyi védekezés után, addig a magyar kormány semmilyen uniós, vagy néppárt provokációnak nem hajlandó felülni – jelentette ki.

Miért gyengült a forint?

A miniszter a forint gyengüléséről elmondta:

erős spekulációs támadás indult a magyar fizetőeszköz ellen, amit a jegybank kiválóan kezelt.

A magyar gazdaság jelenlegi állapota nem ad okot arra, hogy a forint-euró árfolyam 360-370 forint körül legyen, szerint ez vissza is fog állni.

További felvetésre közölte: a hitelek törlesztésének felfüggesztését bármikor lehet kérni a december 31-i határidőig.

Arra, hogy miért vonták vissza a polgármesterek hatáskörét érintő tervet, azt mondta: azért, mert azt szeretnék, ha

a védekezés mögött – amennyire lehetséges – nemzeti egység és politikai összefogás lenne, és szerették volna a politikai vitákat elkerülni.

Hozzátette: tudomásul vette a kormány, hogy az önkormányzati szektor és a polgármesterek nem örültek ennek, sőt a jelenlegi helyzetben támadásként értékelték, így néhány óra alatt módosították a rendelkezést, így az önkormányzati jogkörök nem fognak változni.

Nem zár be a parlament

A javaslat többi eleméről szólva elmondta: a vírussal szembeni védekezés sok területet érint, de a kormány ettől még nem mond le arról, hogy a rendes törvényalkotási menetrendben nyújtson be jogszabálymódosításokat. A kormány a valótlan vádakkal ellentétben nem, hogy nem kívánja bezárni a parlamentet, hanem azt szeretné, ha az Országgyűlés is rendes munkát végezne, ezért azt kérik a képviselőktől, hogy amennyire a jelenlegi körülmények között lehet, végezzék rendesen a munkájukat – indokolt.

Gulyás Gergely a Városligetben várható változásokról azt mondta:

az ide tervezett valamennyi épületnek jogerős építési engedélye van, amit a Fővárosi Közgyűlés változtatási tilalma sem tud felülírni. Ahhoz, hogy a zöldfelületeket rendbe tehessék, szükség van a tervezett változtatásokra

– mondta.

A babaváró hitelhez szükséges munkáltatói igazolást veszélyhelyzetben is ki kell állítani – mondta kérdésre válaszolva a miniszter azt javasolva, hogy aki ezt nem kapja meg, forduljon a munkaügyi felügyelethez.

Arra a kérdésre, miért csatlakozott a magyar kormány ahhoz a nyilatkozathoz, amelyet több európai kormány a vélelmezett demokráciadeficit miatt fogalmazott meg, Gulyás Gergely közölte, Magyarország azonosulni tud ezzel a nyilatkozattal. Bár nagyon sokan ezt cinikusnak tartják, de nem arról, hanem teljesen őszinte magatartásról van szó – jelentette ki, hozzátéve, az ország tekintettel volt a jogállami értékekre, amikor a koronavírus-törvényt elfogadta.

Kérdésre válaszolva elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök nem tervez külföldi programot, ami lett volna, lemondta, az európai tanácsi ülések pedig videokonferencián zajlanak.

Hozzátette: a miniszterelnök minden energiáját a védekezésre fordítja. Elmondta, a kormányfő ugyanúgy védekezik a fertőzés ellen, mint bárki más, ám nála nagyobb a fertőzés kockázata, mert hivatalánál fogva sok emberrel találkozik.

A miniszterelnök jó egészségnek örvend

– jegyezte meg.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról, hogy húsvétkor lehet-e majd locsolkodni, azt mondta:

a jelenlegi szabályok alapján ezt az egy háztartásban élők tudják megtenni. Megerősítette, hogy szerdán adnak tájékoztatást a kijárási korlátozást érintő szabályokról. Azt kérte, mindenki továbbra is tartsa be a szabályokat, mert ezzel tudnak a legtöbbet tenni a járvány lassítása érdekében. Az érettségiről Húsvét előtt tájékoztatást adnak

– jelezte.

Azt is elmondta, hogy az EU-s forrásokkal kapcsolatos viták rövidre zárása érdekében a kormány nyit egy EU-s alapot, és ha az unióból bármilyen pluszforrás érkezik, akkor azt ebben feltüntetik majd. Az EU eddig egyetlen pluszfillért sem biztosított a járványügyi védekezéssel összefüggésben Magyarországnak, Brüsszel csak elszámolási szabályokat tenne könnyebbé – jegyezte meg.

Gulyás Gergely arról kérdezték, miként kezeli a kormány az “EU felől érkező újabb támadássorozatot”, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény elleni “össztüzet” és a 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárás ismételt felvetését. A tárcavezető szerint

Orbán Viktor miniszterelnök találóan fogalmazott ebben az ügyben, amikor azt mondta: “mi a járvány elleni védekezéssel foglalkozunk, Brüsszel pedig velünk”.

Leszögezte: a magyar koronavírus-törvény minden szempontból megfelel minden jogállamisági kritériumnak. Hozzátette: ezzel kapcsolatosan számtalan hazugság hangzott el az európai sajtóban, amelyet – jegyezte meg – már megszoktak, de ennek mértéke “a korábbiakon is túllő”.

Mint mondta, ha ezek az állítások igazak lennének, akkor a Magyarországgal szembeni vádak is lehetnének megalapozottak. Ugyanakkor – folytatta – olyan képtelenséget is lehet olvasni, hogy a választások elmaradnak Magyarországon, miközben senki nem gondolja, hogy a veszélyhelyzet még két évig fog tartani. De ha még két évig is tartana, veszélyhelyzetben sem lehet felülírni a választások megtartásáról szóló alkotmányos rendelkezést, kizárólag az időközi választásokra nem kerülhet sor, amiben a politikai oldalak között egyetértés volt – fejtette ki.

“Boszorkányüldözés folyik Magyarországgal szemben”

Kitért arra is: az ellenzék saját elmondása szerint a kormányzati intézkedések döntő többségével egyetért, a törvényt pedig csak azért nem szavazta meg, mert az konkrét határidőt nem tartalmaz.

Nincs olyan intézkedés és nincs olyan felhatalmazás – az általuk vélelmezett időkorlát nélküliségtől eltekintve – amellyel az ellenzék ne értettek volna egyet

– mondta.

Kijelentette: “boszorkányüldözés folyik Magyarországgal szemben. Megjegyezte: ehhez az elmúlt években hozzászoktak, így emiatt “különösebb baj nem lenne”, de azért tartják “végtelenül etikátlannak és helytelennek”,

mert most Európa egészének és az EU-nak is a járvány elleni védekezésre kellene koncentrálnia, nem pedig egy egyes tagállamokkal foglalkozni.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva a budapesti tömegközlekedés jelenlegi helyzetének mihamarabbi megoldását kérte a fővárostól, mert – mint mondta – emberéletek kerülnek veszélybe, ha olyan tumultuózus jelenetek vannak a tömegközlekedésben, mint amilyeneket a buszokon, villamosokon, főleg reggelente az elmúlt az elmúlt napokban tapasztalni lehetett.

A miniszter az álhírekkel kapcsolatos új szabályozásról szóló kérdésre válaszolva elmondta: a kormány jelenlegi helyzetben is a végsőkig elkötelezett a sajtószabadság biztosítása mellett, így a Btk.-módosításával rögzített új tényállás semmilyen formában nem vonatkozik kormányzati intézkedéseket válsághelyzetben érő súlyos és éles kritikákra. Arra kért mindenkit, hogy tartózkodjon olyan hírek terjesztéséről, ami válsággal kapcsolatosan valótlan információkat jelent.

A kormány akciótervének részleteire vonatkozó kérdésre válaszolva a tárcavezető jelezte: a jegybankkal – annak függetlenségét tiszteletben tartva – folyik egyeztetés, így a monetáris tanács következő, keddi ülése után a nemzeti bank fontos bejelentéseket fog tenni. Gulyás Gergely közölte:

az akcióterv egésze a GDP 18-22 százalékát fogja érinteni.

A kijárási tilalom bevezetéséről szóló kérdésre válaszolva kijelentette: ilyen előterjesztés a kormány asztalán nincsen, a jelenlegi intézkedések úgy tűnik elegendőek ahhoz, hogy a járvány terjedését lassítsák. Ugyanakkor – folytatta – nem tudják mennyire lesznek fegyelmezettek az emberek a húsvéti ünnepek alatt, hiszen ha néhány megnő napig kapcsolatok száma, az változást hozhat a járványügyi helyzetben.

A miniszter az adóbevallások beadási határidejének meghosszabbítását nem tartotta szükségesnek, tekintettel arra, hogy az adóhivatal mindenkinek elkészíti az adóbevallását. Mint mondta, a rendkívüli jogrendi akciócsoport foglalkozik a gazdasági szereplők adózási kérdéseivel és a következő két hétben részletszabályokat fogadnak majd el ezekben az ügyekben.