Békésen zajlott le a Pride – Debreceni résztvevői is voltak

Party Zone Uncategorized

Attrocitások nélkül zajlott le a budapesti melegfelvonulás.

Karlik Cintia, a Budapest Pride szóvivője beszédében megköszönte a résztvevőknek, hogy a félelem helyett az aktív kiállást, a szabadságot és a jogegyenlőséget választották és így szerinte már olyan erőt képviselnek, amivel számolni kell.

Arról beszélt: senki nem mondhatja meg, ki kiket tart a családjának, azt szerinte bárki szabadon megválaszthatja. Hozzátette, ezt üzeni a kormánynak és mindenkinek, “aki nem értette meg”, hogy a család alapját nem egy férfi és egy nő házassága teszi le, hanem a szeretet és a kölcsönös tisztelet.

A szóvivő bírálta a rendőrséget, amiért kérésük ellenére kordonokkal biztosították a rendezvényt.

Semmi balhé

Az MTI tudósítói sehol nem találkoztak ellentüntetőkkel a felvonuláson. Semmilyen attrocitásra, füttyre, trágár bekiabálásokra nem került sor. Viszont többen a környező házak ablakából szivárványszínű zászlókat lobogtatva üdvözölték a menetet.

A felvonulás az Andrássy út-Nagymező utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon érkezett meg a Parlament elé felállított színpadhoz, ahol zenei együttesek szórakoztatják a rendezvény zárásaként a közönséget.

Dübörgő zene

A felvonuláson – amelyet “Velünk teljes!” mottóval hirdettek meg -, hat szivárványszínű zászlókkal és luftballonokkal feldíszített nyitott platójú kamion mellett vonultak az résztvevők a Hősök teréről. Az emberek a kamionokon, illetve a menetben ugyancsak szivárványszínű zászlókat lobogtatva énekeltek és táncoltak a dübörgő zenére. Az egyik kamion az Együtt párté volt.

A menet megtöltötte az Alkotmány utcát, amikor az első kamion a Kossuth térhez ért, az utolsó akkor fordult be a Bajcsy-Zsilinszky útról az Alkotmány utcába.

Debreceniek is mentek

A fesztivál szervezői az MTI-t közleményben tájékoztatták arról, hogy becslésük szerint 20 ezer résztvevővel indult útjára a felvonulás, amelyben csoportként vonultak fel a pécsi, szegedi, debreceni, kecskeméti, miskolci és Zala megyei LMBTQ emberek csoportjai. A menetben idén először lehetett látni a Budapest Pride-ot támogató futballisták csoportját, akik a sportban tapasztalható homofóbia- és elnyomás ellen hívják fel a figyelmet – írták közleményükben.

A nyilvános buzizásokról

A szervezők hangsúlyozták: a büszkeség ünnepe mellett a Budapest Pride felvonulás jelentős politikai demonstráció is, amely láthatóságot ad a magyarországi LMBTQ embereket érintő kérdéseknek és elutasítja azt a kirekesztő politikai-társadalmi közeget, amelyben “nincs következménye a vezető döntéshozók nyilvános buzizásának, ahol az LMBTQ embereket nem kezelik teljes jogú állampolgárokként, ahol a kisebbségeket folyton láthatatlanságba akarják temetni”.

Mint írták, remélik, hogy az évről évre növekvő tömeg végre rávilágít arra, hogy a Pride felvonulás Budapest egyik legjelentősebb eseményévé nőtte ki magát, amelynek sem résztvevőit, sem értékeit, sem üzeneteit nem lehet többé kordonok közé szorítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.