Durvul a botrány a súlyemelőknél – Aján Tamásék visszautasítják a vádakat

Sport

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) kategorikusan visszautasítja a vádakat, amelyeket az ARD német közszolgálati televíziós csatorna fogalmazott meg dokumentumfilmjében.

A budapesti székhelyű IWF hétfőn este az MTI-hez eljuttatott nyilatkozata szerint a vasárnapi műsorban “bizonyítatlan és nagyon súlyos vádak hangzottak el az IWF elnöke ellen, amelyek minden alapot nélkülöznek, és amelyeket a szövetség kategorikusan visszautasít”.

Az IWF bekérte a műsor angol nyelvű átiratát és a kutatási anyagokat, s jelenleg ezekre vár, hogy megfelelően tudja az elhangzottakat analizálni és azokra hiteles választ tudjon adni.

Az IWF ezeket a gyanúsítgatásokat igen komolyan veszi, és amennyiben arra szükség van, független, külső segítséget fog igénybe venni az ügyek kinyomozásához

– hangsúlyozta a nemzetközi szövetség.

“Mindazonáltal máris vannak olyan pontok, amelyekre konkrét tényekkel, információval tudunk szolgálni” – olvasható a dokumentumban, amelyben elsőként a thai versenyzők körében feltárt kiterjedt doppingolási ügyet említik.

“Az IWF azonnal cselekedett az ügyben, amely a szövetségnek azon döntése nyomán keletkezett, hogy a versenyeken levett, eredetileg negatív mintákat is újabb analízisnek veti alá. Az olimpiai bajnok thai versenyző vallomása rendkívül nyugtalanító és az IWF ennek nyomán azonnal megkereste a thai szövetséget”

– tették hozzá.

Az állásfoglalás kitért a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) származó olimpiai tv-bevételek állítólagos hűtlen kezelésének ügyére is.

“El kell mondjuk, hogy 2009 és 2011 között az IWF pontosan ugyanezt a vádat már megkapta (ugyanezektől a személyektől.) Az ügyet akkor az IWF elnöksége kezelte, megtárgyalta, és a NOB etikai bizottságának egy kimerítő dokumentum-csomagot adott be felülvizsgálatra. Végül megállapítást nyert, hogy az elnök és az elnökség mindenben az IWF alapszabályának megfelelően járt el; valamennyi olimpiai tv-bevétel le lett könyvelve az IWF svájci bankszámláira (egyikük sem titkos.) az elnökség teljes tudtával, és egyetlen cent sem hiányzik az IWF pénzéből” – írta az IWF.

A doppingbüntetések elszámolásával kapcsolatos ARD-vádra a szövetség ekként válaszolt:

“Igen, voltak, és mind a mai napig vannak olyan, pénzbüntetésre ítélt nemzeti szövetségek, amelyek országából nem lehet valutát bankátutalással fizetni (pl. Üzbegisztán, Irán). Az ő esetükben kivételesen el kellett fogadni a készpénzfizetést. Ám kivétel nélkül mindegyik pénzösszeg az IWF bankszámlájára lett befizetve és lekönyvelve. Ezt bárki ellenőrizheti, amit egyébként az IWF által alkalmazott (amúgy világhírű) nemzetközi auditor cég, a KPMG is rendszeresen ellenőrzött és rendben talált.”

Saját doppingellenes tevékenységére kitérve a nemzetközi szövetség leszögezte: az IWF mindenkor a WADA-kódexnek megfelelően működött és működik jelenleg is.

“Természetesen nem fair a mai követelményeket számon kérni a tíz évvel ezelőtti intézkedések és szabályok végrehajtásánál. Az IWF folyamatosan fejlesztette és magasabb szintre emelte doppingellenőrző programját és azt az utóbbi pár évben még jobban szigorította és intenzívebbé tette” – olvasható az állásfoglalásban.