Halőrt vesztegettek meg Somogyban

Rendőrség

A Somogy Vármegyei Főügyészség kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat egy harmincas éveiben járó halászként dolgozó férfival szemben. A férfit a társai megvesztegettek azért, hogy nyugodtan tudjanak halat lopni az általa felügyelt halastóból.

A vádirat lényege szerint a férfi egy halgazdálkodással foglalkozó Kft. alkalmazásában állt halászként és haltenyésztőként, így feladata volt a Dél-Somogyban található tavak halállományának felügyelete. A vádlottat 2023 szeptemberében felkereste három társa, akik rávették arra, hogy pénz ellenében, a munkaköri kötelességének megszegésével biztosítsa számukra a halastavakban történő horgászatot.

Miután a férfi átvette a pénzt, megijedt attól, hogy elveszítheti a munkáját, ezért az őt megvesztegető három férfinak visszaadta az átvett összeget, és azt tanácsolta nekik, hogy álljanak el a bűncselekmény elkövetésétől. Ennek ellenére a vádlottak – negyedik társukkal kiegészülve – 2023. szeptember végén megjelentek a tavaknál, ahol horgászás során 46 db, 50,8 kg összsúlyú, több mint 100.000 forint értékű pontyot fogtak ki jogtalanul, azonban a barcsi rendőrök tetten érték őket.

Mivel az elkövetők a halászati előírások ellenére nem ölték le gyorsan és kíméletesen a kifogott halakat, hanem azokat a náluk lévő haltartókba és hátizsákba pakolták, illetve az elszállításuk során sem biztosítottak oxigén tartalmú vizet, ezáltal az állatoknak indokolatlan szenvedést okoztak, így – a lopás és a vesztegetés mellett – állatkínzás bűntette miatt is felelniük kell.

A Somogy Vármegyei Főügyészség a Kaposvári Törvényszékre benyújtott vádiratában a két büntetett előéletű vádlottal szemben végrehajtandó, míg a három másik férfival – köztük a megvesztegetett halásszal – szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

A fényképet a Barcsi Rendőrkapitányság készítette a helyszíni szemle során az elkövetéshez használt horgászbotokról.