Kényszergyógykezelést indítványozott az ügyészség a budapesti kórházi támadó ügyébe

Rendőrség

Idén márciusban egy budapesti kórházban egy kóros elmeállapotú beteg dühöngeni kezdett, többekre rátámadt, egy betegtársát olyan súlyosan bántalmazta, hogy a sértett emiatt később életét vesztette. Az ügyészség vádat emelt a támadó ellen és kényszergyógykezelésre ítélését indítványozza.

A vádirat szerint a 38 éves külföldi férfi 2021. március 13-án, a délutáni órákban, egy kerületi kórházban először egy betegtársát fojtogatni kezdte, és többször mellkason ütötte, támadásával csak a sértett segítségért kiáltása miatt érkező ápolókat meglátva hagyott fel. A férfi két sebészollóval az őt megfékezni próbáló egyik ápolónőre támadt, mellkason akarta szúrni, a megtámadott a szúrásokat egy maga elé tartott kukatetővel el tudta hárítani. Ezután a férfi bement a szomszéd kórterembe, ahol az ollókkal súlyosan bántalmazott egy védekezésre képtelen állapotban, altatásban lévő nőt. A sértett a bántalmazás következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A dühöngő férfit a kórház biztonsági őreinek sikerült megfékeznie, ennek során az egyik őr mellkasa felé szúrt, az őr azonban elfordította a testét, emiatt csak a kezén szenvedett könnyű sérülést.

A támadó több ember életére tört. Az egyikük elhunyt, mivel az altatásban lévő, súlyosan bántalmazott nő az azonnal megkezdett orvosi beavatkozás ellenére, 2021. március 17-én életét vesztette.

A Fővárosi Főügyészség a férfival szemben közfeladatot ellátó személy sérelmére, több ember sérelmére, és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. Abban az esetben, ha egy sértett életét veszti, és emellett más emberekre is ölési szándékkal támad a terhelt, további halálos eredmény azonban nem következik be, akkor a bűncselekmény minősítése több emberen elkövetett emberölés kísérlete.

Az igazságügyi elmeorvos szakértő véleménye alapján a terhelt – kóros elmeállapota miatt – nem büntethető.

Erre figyelemmel a törvény kötelező rendelkezése alapján az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a vádlott felmentése mellett rendelje el kényszergyógykezelését, amely – a társadalom védelme és a terhelt gyógyítása érdekében – egy határozatlan ideig tartó büntetőjogi intézkedés.

A vádlott jelenleg előzetes kényszergyógykezelés alatt áll.

Kép: illusztrácó.