Jogerős ítélet az ózdi önbíráskodó vádlottak ügyében

Rendőrség

A Miskolci Törvényszék június 23-án jogerősen szabadságvesztésre ítélte azt a férfit és két nőt, akik a sértettel folytatott viszonyukból eredő „kárpótlásként” erőszakkal akarták megszerezni a sértett értékeit és a bankszámláján lévő pénzt.

Az Ózdi Járásbíróság által megállapított tényállás szerint a két nő – egymást nem ismerve – viszonyt folytattak a sértettel, mely kapcsolatból anyagi hasznot reméltek. 2018 augusztusában a két nő a sértett ózdi lakásában találkozott egymással, ekkor derült ki, hogy a sértett mindkettőjükkel kapcsolatot tart fenn. A vádlottak a történteken olyannyira felháborodtak, hogy elhatározták, „kárpótlásként” pénzt és használati tárgyakat hoznak el a sértettől. Átkutatták a lakását, többször felpofozták, majd a menekülni próbáló sértettet az egyik nő férfi ismerőse lefogta, karját hátracsavarta és megkötözte. A vádlottak csupán néhány ezer forint értékű ingóságot találtak a lakásban, ezért a férfi és egyik társa egy bankautomatához vitték a sértettet, hogy a folyószámlájáról is megszerezzék a pénzét. A sértett azonban csak ezer forintot tudott levenni a számláról, melyet szintén elvettek tőle. Ezután valamennyien visszamentek a lakásba, ahonnan később a sértett elmenekült és rendőri segítséget kért.

A járásbíróság a vádlottakat önbíráskodás bűntettében mondta ki bűnösnek. Az ítélettel szemben a vádlottak fellebbeztek. A törvényszék az elsőfokú határozatban megállapított tényeket helyesnek találta, két vádlottat személyenként 2 év, a harmadik társukat 2 év 2 hónap szabadságvesztés büntetésre ítélte azzal, hogy az egyik nő büntetésének végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet jogerős – tájékoztatott a Miskolci Törvényszék.