Ítélet rablás bűntette és zsarolás bűntette miatt indult büntetőügyben

Rendőrség

A Pécsi Járásbíróság a 2020. január 14-én megtartott tárgyaláson T.M. vádlottat rablás bűntettének kísérletében és 2 rendbeli zsarolás bűntettében – melyből 1 rendbeli kísérlet- bűnösnek mondta ki, ezért a bíróság a vádlottat, halmazati büntetésül 6 év 8 hónap fegyházra és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott fiatal férfi, aki 2018. szeptember 1-jén, a késő délelőtti órákban, Pécsett, a Kertvárosban megszólított egy gyermekkorú fiút azzal, hogy adjon neki pénzt segítségképpen, hogy beteg anyjához haza tudjon utazni. A vádlott a sértettet folyamatosan kísérte és mivel a sértett nem adott neki pénzt, azzal fenyegette, hogy korábban börtönben ült rablásért, és korábban történt egy eset, amikor egy férfi nem akart adni neki cigarettát, ezért elvette tőle. Eközben a vádlott a sértett irányába folyamatosan, félelemkeltően gesztikulált. A sértett a fenyegetés hatására mondta a vádlottnak, hogy patikába megy, majd a nála lévő pénzből a visszajárót a vádlottnak adja. A patika nem volt nyitva, így a vádlott a sértettnél lévő 5.000 forintost kérte azzal, hogy a felét a nála lévő pénzből visszaadja. A sértett a fenyegetés hatására átadta a bankjegyet, majd valamennyi pénzt visszakapott a vádlottól, amit félelmében meg sem mert számolni. A vádlott tovább követte a sértettet, akitől további 1.000 forintot kért vissza abból, amit ő adott. A sértett a fenyegetések hatására átadta azt, így nála ténylegesen 945 forint maradt. A vádlott 4.055 forint kárt okozott neki.
2018. szeptember 11-én az esti órákban a vádlott egy pécsi téren lépett oda egy középiskolás fiúhoz, akitől 2.700 forintot kért, hogy a testvéreihez haza tudjon utazni. A vádlott a járdán folyamatosan kísérte a sértettet, de ő kérései ellenére nem adott neki pénzt. Ekkor a vádlott közölte a sértettel, hogy 72 órás őrizetből szabadult, mert megvert négy gyereket, akik szintén nem adtak neki pénzt. A sértett a fenyegetések hatására felajánlotta a vádlottnak, hogy a vonatjegyet veszi meg neki, mire a vádlott fenyegetőbb hangnemben ismételte meg a sértettnek azt, hogy korábban milyen módon bántalmazott gyerekeket azért, hogy pénzt szerezzen. A sértett ekkor – menekülésképpen – egy közeli dohányboltba ment be és értesítette a rendőrséget.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be, míg az ügyész esetleges jogorvoslata bejelentésére 3 munkanap határidőt tartott fent.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.