Régiségkereskedőnek kiadva magát csalt ki értéktárgyakat

Rendőrség

A Pécsi Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat egy budapesti férfi ellen, aki egy idős pécsi sértettet tévesztett meg és csalt ki tőle régiségeket.

A férfi magát régiségkereskedőnek adta ki és az elmúlt években különböző városokban keresett fel idős embereket, akiktől régi porcelánokat és egyéb értékes tárgyakat vett át azzal, hogy azokat a későbbiekben kifizeti. A vádlott ígéreteinek nem tett eleget, majd a sértettek számára elérhetetlenné vált. A férfi ezen bűncselekményeket 2012-től folyamatosan követte el, emiatt korábban többször elítélték, illetve jelenleg is több eljárás van vele szemben folyamatban az országban.

A vád szerint a vádlott 2018 nyarán lakásán kereste fel a pécsi sértettet. A férfi az idős hölgynek azt állította, hogy budapesti régiségüzlete kirakatának fotózásához keres régi tárgyakat, amiket a fotózás után vissza fog adni. A vádlott megnyerő fellépésének hatására a sértett különböző régiségeket adott át neki, így többek között ezüst evőeszközöket, antik szobrokat, vázákat.

A sértett kérésére az átadást írásba foglalták, azonban a megállapodáson a vádlott a sértettet megtévesztve azt tüntette fel, hogy az átadott tárgyak a részére értékesítésre kerültek és az ellenértéket az átvevő kifizette. A későbbiek során az elkövető az átvett régiségeket nem adta vissza tulajdonosának, azokat nem fizette ki, majd a számára elérhetetlenné vált.

A férfi több, mint 700.000,-Ft-os kárt okozott a sértettnek.

Az elkövető cselekménye az üzletszerűen, nagyobb kárt okozó csalás bűntettének megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.