Határsértők Csongrádban

Rendőrség

Csongrád megyében huszonkét határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök, és egy embercsempészt is őrizetbe vettek.

A rendőrök 2019. december 11-én délután hat esetben, tizenhét határsértőt tartóztattak fel Röszke közigazgatási területén, valamint a Röszke Autópálya-határátkelőhelyen. Ellenőrzésük során a férfiak szír és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően az illegális migránsokat visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A járőrök négy határsértőt fogtak el Makó külterületén, akik közül az egy iráni, míg három társa palesztin állampolgárnak vallotta magát. A migránsok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök előállították őket, velük szemben idegenrendészeti eljárás indult.

Az egyenruhások továbbá egy gépjárművet igazoltattak a megyében, amelynek sofőrje a megalapozott gyanú szerint nem sokkal korábban határsértőknek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépéséhez. A nyomozók a gépkocsit vezető férfit előállították a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellene büntetőeljárás. Kihallgatását követően őrizetbe vették és az illetékes ügyészségen előterjesztést tettek letartóztatása indítványozására.

A magyar és a román rendőrök a délutáni órákban közösen ellenőrizték egy tehergépjárművet a Csanádpalota Autópálya-határátkelőhelyen. Az ellenőrzés megállapította, hogy a kamion fülkéjében egy személy bújt meg. Az illegális migráns sem személyazonosságát, sem magyarországi tartózkodása jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudta igazolni.

A sofőrrel szemben embercsempészés, míg utasával szemben tiltott határátlépés miatt a román határrendőrség jár el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.