Közös szolgálatban védik Európa határait

Rendőrség

Újabb magyar rendőri kontingensek segítik Észak-Macedónia és Szerbia határőrizeti tevékenységét.

A magyar rendőrség elkötelezett abban, hogy az illegális migránsokat megakadályozza hazánk, illetve az Európai Unió területére történő bejutásban. Ennek érdekében a Magyarország területén végzett feladatai mellett felajánlotta a támogatását a nyugat-balkáni országok részére.

 

A Szerbiába induló 39. és az Észak-Macedóniába induló 44. magyar rendőri kontingens tagjait 2019. november 13-án Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában Miskolczi Csanád Zoltán r. ezredes, a Készenléti Rendőrség Kelet-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság vezetője búcsúztatta.

 

A magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a két országban a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában. Kollégáink nemcsak a határ közvetlen közelében fognak szolgálatot teljesíteni, hanem a mélységi területeken található utakon is. A kontingensek  terepjáró képességű szolgálati gépkocsikkal, éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, mobil hőkamerával támogatják az érintett határszakasz védelmét.

A 30 fős észak-macedón, valamint a 15 fős szerb kontingensben szolgálatot teljesítő magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.